17 maj 2024

God affär för Acta i Göteborg

  • PDF

Acta Kapitalförvaltnings fastighetsfond var delägare i fastigheten Kallebäck 7:12 i Göteborg, som Carnegies fastighetsfond nyligen köpte. I och med affären kan Actas kunder, som investerat i fastighetsfonden, räkna hem nästan en dubblering av insatt kapital på knappt tre år.

- Normalt behåller vår fond sina fastigheter längre än tre år, men vi bedömde att budet var så bra att vi valde försäljning. Det frigjorda kapitalet ska utbetalas som en extrautdelning till våra kunder, säger Björn Möller. Han fortsätter:

- Vi förädlar kontinuerligt innehavet i våra fastighetsfonder och tittar på placeringar både i Sverige och i utlandet. Den senaste affären är intressant rent strukturellt, eftersom de som investerat i våra fastighetsfonder till största delen är privatpersoner, som i detta fall gått före de stora institutionerna i näringskedjan.

För Fastighetsaktien berättar Möller att svenska och norska privatpersoner via Acta äger fastigheter i Sverige för cirka 20 Mdr kr. Merparten av fastigheterna är förvärvade under de senaste två åren och de är belånade till 70 procent.

I Actas uppdrag ingår att förvalta fastigheterna i tolv år och försäljningen av fastigheten i Göteborg är bolagets första större exit i Sverige. Numera har Actas investeringar i Sverige avtagit och fokus ligger på Tyskland, där bolaget under det senaste halvåret har köpt hyresbostäder för cirka 3 Mdr kr. LE