17 maj 2024

Sveafastigheter öppnar en andra fond

  • PDF

Efter att Sveafastigheters första fond, som investerar i svenska fastigheter, är fullinvesterad, ökar nu företaget koncentrationen på sin andra fond. Den andra fonden ska bli dubbelt så stor som den första. Målet är att köpa fastigheter i Sverige, Finland och Baltikum med ett underliggande värde av cirka 10 Mdr kr.

Den nya fonden, Sveafastigheter Fund II, har hittills inhämtat förbindelser från placerare att investera drygt 600 Mkr i fondkapital. Under de kommande två månaderna förväntas ett kapital på ytterligare 400 till 600 Mkr kapitaliseras i fonden. Fondandelarna har tecknats av ett trettiotal svenska och europeiska institutionella och privata investerare.
Merparten av kapitalet i den nya andra fonden kommer från investerare som köpt andelar i Sveafastigheters första fond.

Till Fastighetsaktien säger Sveafastigheters vd Simon de Château att bland de ledande investerarna märks Folksam, Alecta samt ledningarna för Sveafastigheter, Leimdörfer och Brunswick. Fonden kommer att investera under fyra år. Därefter ska den avvecklas under maximalt tio år.

Utöver att investera i förvaltningsfastigheter kommer fonden, till skillnad från Sveafastigheter Fund II, att medverka i utvecklingsprojekt. LE