26 april 2024

Citytunneln blir rekorddyr

  • PDF
Om Citytunneln i Malmö skulle byggas i dag skulle den kosta drygt 8, 7 Mdr kr. Det är nästan 4 Mdr mer än vad parterna bakom bygget kommit överens om att betala. Det skriver nyhetsbyrån NFÖ.

De ekonomiska beräkningarna för Citytunneln är baserade på 1996 års penningvärde. På de fem år som gått sedan dess har de allmänna kostnaderna, enligt det index som Citytunneln använder sig av, stigit med 14 procent. Omräknat till dagens nivåer motsvarar den nuvarande kalkylen 8,73 Mdr kr.

De fyra inblandade parterna; Malmö kommun, Region Skåne, SJ och Banverket garanterade bidrag med 3 Mdr kr. Resterande kostnader skulle finansieras med hjälp av ett lån på överskottet från Öresundsbrotrafiken. En lösning som inte ser ut att kunna genomföras eftersom biltrafiken på bron är mindre än man räknat med.

Som om detta inte var nog har ett flertal personer i ledningsgruppen för Citytunneln hoppat av under det senaste året. Av den ursprungliga ledningsgruppen för Citytunneln i Malmö är nu endast vd Kjeld Boye-Möller och hans assistent Anne Andersen kvar. I januari förra året sa chefsjuristen Göran Olsson upp sig. I mars slutade den administretive chefen Jörgen Hansson. Under året slutade informationschefen Lena Breitner. Nyligen avsade sig även Anders Richardssons och Sten Gruvstad sina uppdrag.

Trots att den ursprungliga tidsplanen förskjutits med sju till tio månader slog styrelsen för Citytunneln i går fast att målet ligger fast med byggstart 2002 och att tunneln därmed kan tas i bruk 2007.