26 april 2024

Micasa säljer kulturhusfastigheter

  • PDF
sabbatsberg_katarinahuset
År 1734 upptäcktes en surbrunn på Sabbatsberg. Brunnsdrickningen
blomstrade från 1760-talet fram till början av 1800-talet. År 1767
byggdes ett särskilt värdshus för brunnsgäster med rum för
övernattning. Det kallas i dag Katarinahuset. Foto: Stockholms stad.

Stockholms kommunfullmäktige beslutade i december 2003 om en renodling av stadens fastighetsbestånd. Utgångspunkten var att skapa en mer effektiv, rationell förvaltning av stadens fastigheter. Som en följd av det överfördes ett stort antal av fastighetskontorets kulturhistoriskt värdefulla byggnader till Stadsholmen, skolor överfördes till SISAB och servicehus till Micasa.

Micasa övertog fastigheten Sabbatsberg 23 av Gatu- och Fastighetskontoret år 2004. Sabbatsberg 23 var en mycket stor fastighet på en avsevärd del av Sabbatsbergsområdet. Syftet med förvärvet var att Micasa skulle utveckla den del av området som innehåller omsorgsverksamhet. Så har också skett. Vårdbyggnader har rustats upp och den yttre miljön genomgår en omfattande omdaning och upprustning. Vissa äldre kulturhistoriskt värdefulla byggnader inom fastigheten innehåller annan verksamhet än vård och omsorg, som är Micasas kärnverksamhet.

Micasa har därför kontaktat Stadsholmen för att efterhöra intresse av att, som ett led i renodlingen av stadens fastighetsbestånd, förvärva dessa objekt till bokfört värde. En försäljning till Stadsholmen möjliggörs av att Sabbatsberg 23 genom en fastighetsbildning nu delats upp i ett antal mindre fastigheter (tomträtter).

De fem fastigheter som Micasa erbjudit Stadsholmen att köpa innefattar totalt sex byggnader, tre blåklassade och tre gröna. Byggnaderna ligger i Sabbatsbergsområdets sydvästra del mot Torsgatan i höjd med Bonnierhuset. De är Silverskopan 2, Valentinhuset (kontor), Klarahuset; Grötlunden 4, Kyrkan (blå); Grötlunken 3, Slöjdhuset (verkstad); Hälsobrunnen 3, Katarinahuset (kontor, café och dagcenter – blå) och Grötlunken 5, Nicolaihuset (kontor – blå). Fastigheterna omfattar 3 797 kvm för 23,3 Mkr.

Katarinahuset, Klarahuset och Nicolaihuset byggdes som fattighus i mitten av 1700-talet av respektive församling. Valentinhuset byggdes på 1700-talet som bostad åt fattighusens syssloman och Slöjdhuset byggdes ursprungligen som likbod till fattighusen. Det sista huset byggdes ursprungligen av vinskänken Valentin Sabbath som gårdslänga och värdshus men ombyggdes senare till kyrka för fattighusen.

Fastigheterna utgör en samlad miljö av högt kulturhistoriskt värde. I fyra av dem går fastighetsgränsen i husliv, medan det i Silverskopan 2 även ingår ett markområde. Det gäller den Kirsteinska trädgården som av Riksantikvarieämbetet åsatts ett kulturhistoriskt riksintresse. Sammantaget är byggnader och mark av en karaktär som mycket väl passar in i Stadsholmens uppdrag samt övriga fastighetsbestånd.

I slutet av 1200-talet donerade Magnus Ladulås området till Klara Kloster, som använde leran i området till att bränna tegel till stadens kyrkor och andra byggnader. Valentin Sabbath köpte 1709 södra delen av Rörstrandsägorna. År 1750 gick Stockholms församlingar, Klara, Katarina och Nicolai, samman om inköp av ett gemensamt fattighusområde i Sabbatsberg.


Senast uppdaterad 2010-04-07 21:46