18 april 2024

Succé för SBAB:s värderingstjänst med Svefa

  • PDF
I måndags lanserade SBAB en kostnadsfri värdering av villor via sin webbplats.Värderingar utförs av Svefa. Under veckan som gått har antalet besökare mer än fördubblats, från cirka 2.000 om dagen till över 4.000.

Det hela går till så att fastighetsägaren lämnar namn- och personuppgifter, fastighetsbeteckningen och befintliga lån. Därefter får han eller hon en datavärdering av sitt hus via webben. Detta sammanställs och så lämnas ett förslag på hur lånebilden kan förbättras.

Många villaägare utnyttjar inte att värdet på deras villa har stigit under de senaste åren. Det vill SBAB ändra på och tanken är de ska bli varse om villans rätta värde och lägga om befintliga lån så att de ryms i ett bottenlån. En tjänst av den här typen är något som SBAB:s kunder efterfrågat, och ett tredje syfte med värderingstjänsten från ägaren statens sida är att konkurrensutsätta marknaden.

Ð Det här är enkel och bra tjänst som vi tror mycket på och som lämpar sig för internet, säger Gustav Hoorn, chef för affärsområdet privatmarknad på SBAB.

Enligt Gustav Hoorn är det troligt SBAB utvidgar konceptet även till lånemarknaden för bostadsrätter, vilket utgör 30 procent av SBAB:s utlåning. Villalån står för 70 procent.

Värderingstjänsten som köper SBAB av Svefa och den bygger på de fastighetsaffärer som gjorts i ett närområde till varje efterfrågad villa fr.o.m. 1998 och framåt.