12 maj 2024

Nya skisser för Värtan

  • PDF

I går fick fem arkitektkontor parallella uppdrag att ta fram nya idéskisser som kan ligga till grund för detaljplanearbetet för Södra Värtahamnen i Stockholm. Samtidigt kommer nio elever på Arkitekturskolan att ta sig an samma uppdrag. Uppdragsgivare är Stockholms stad och Position Stockholm, som ägs av Drott och AP Fastigheter.

Nyligen bildade Stockholms stad genom Gatu- och fastighetskontoret och Stadsbyggnadskontoret och Position Stockholm en arbetsgrupp som ska utveckla hamnområdet till en attraktiv och levande stadsdel. Ett led i arbetet är att låta några arkitektkontor komma med idéer för hur området skulle kunna se ut i framtiden.

Grundtanken är att områdets kajer även fortsättningsvis ska nyttjas för sjöfart och utmaningen i att integrera verksamheten i en ny stadsdel med en mångfald av kontor, bostäder, restauranger, butiker och övrig service.

- För oss som fastighetsägare och projektutvecklare i området är det här ett mycket viktigt steg. Vi vill skapa en stadsdel med innerstadens attraktionskraft. Vi vill få mer liv och en bättre service i området och kommer särskilt att studera möjligheten att uppföra bostäder, säger Robert Thorstenson, vd på Position Stockholm.

De fem arkitektkontoren som utsetts att lämna in förslagen är Ahlqvist &Almqvist Arkitekter/Lohan Associates, Arkitektbyrån, Arken Arkitekter, GRAD Arkitekter/AIX Arkitekter samt Tengbom Arkitekter. Från KTH deltar en projektgrupp med namnet urban curating bestående av elever och lärare från KTH.

Förslagen ska vara inlämnade den 15 oktober. Målet är att skapa en attraktiv stadsdel för företag inom TIME-sektorn, det vill säga företag inom Telekom, IT, Media och Entertainment.

Redan idag har Värtahamnen lockat till sig internationella företag som Microsoft Internet Mobile och Procter & Gamble; mediejättar som SVT, TV4, MTG, Canal+ och RBS Broadcasting (NRJ); samt IT-företag som IMS, Dustin m.fl.