13 maj 2024

Nytt säkerhetspolitiskt centrum i Stockholm

  • PDF

Ett nytt säkerhetspolitiskt centrum kommer att växa fram inom KTH:s campus vid Valhallavägen i Stockholm. Det står klart sedan byggherren Akademiska Hus och brukaren Försvarshögskolan enats om att följa Bergs arkitekters förslag på en stor om- och nybyggnad av Statens provningsanstalts gamla område vid Drottning Kristinas väg på KTH-området. Det hela rör sig om en ombyggnad av en befintlig byggnad om 4.000 kvm och ett nybygge på cirka 10.000 kvm. Allt detta, en investering på knappt 300 Mkr, ska vara klart för inflyttning senast 2005.

Försvarshögskolan kommer att lämna sina nuvarande lokaler i en regementsbyggnad vid Valhallavägen. Därmed kommer institutionen att får mer effektiva lokaler. Lennart Karlsson, vd för Akademisk Hus i Stockholm, säger till Dagens Fastighetsaktie att institutionen kommer att få plats på cirka 60 procent av den yta den hyr idag. Vilket resulterar i en lägre hyreskostad för Försvarshögskolan.

Förutom Försvarshögskolan ska även Utrikespolitiska Institutet hyra cirka 1.000 kvm i det nya centrumet för utrikes- och säkerhetspolitisk forskning och utbildning. Förhoppningen är att andra besläktade verksamheter så småningom också vill söka sig till Drottning Kristinas väg.

Dessutom får institutionerna nära till varandra. Försvarshögskolan och Utrikespolitiska Institutet blir grannar i samma hus med gemensamt bibliotek, hörsal och seminarieutrymmen.

- För både Försvarshögskolan och Utrikespolitiska Institutet har det varit ett huvudintresse att kommunikationerna mellan institutioner, medarbetare och besökare blir täta och självklara, säger Lennart Karlsson.

Colliers Analys och Design har varit rådgivare åt Försvarshögskolan och Utrikespolitiska Institutet vid valet av Akademiska Hus som hyresvärd.