13 maj 2024

Swedbank till Sundbyberg

  • PDF
3xn_swedbank_ext
Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg ritas av 3XNielsen,
vars illustration av byggnaden ses på bilden.

3xn_interiorÅrets största uthyrning hittills om 44 000 kvm har skett. Byggherren Länsförsäkringar Liv med Humlegården Fastigheter ska bygga Swedbanks nya huvudkontor på Cirkusängen 6 vid Det Stora Blå i Sundbyberg. Ansvarig arkitekt Kim Herforth Nielsen (se bilden nedan till vänster) 3XNielsen leder arbetet med utformningen.

Ansvarig för byggnationen är Humlegården Fastigheter, som ägs av länsförsäkringsgruppen och som bland annat förvaltar Länsförsäkringar Livs fastighetstillgångar i Sverige.

3xn_kim-herforth-nielsenLänsförsäkringar Livs fastighetsplaceringar kommer som en följd av fastighetsinvesteringen att öka från 6 till 7 procent av de totala tillgångarna.

Investeringen kommer att ge en jämn, stabil avkastning med låg risk under en lång tid, eftersom Länsförsäkringar ska teckna ett tjugoårigt hyresavtal med Swedbank om 44 000 kvm.

Swedbanks nya huvudkontor med cirka 2 500 arbetsplatser beräknas stå klart vid årsskiftet 2013/2014.

– Ännu en tomt i fastighetsportföljen exploateras och höjer avkastningen. För livspararna i Länsförsäkringar bidrar affären till att öka och ge en stabil och god avkastning på fastighetsinnehavet tack vare det långa hyresavtalet med Swedbank, säger Jörgen Svensson, vd Länsförsäkringar Liv.

– Det är viktigt för oss på Swedbank att våga gå vår egen väg. Vi leder utvecklingen istället för att följa den. Vi vill helt enkelt skapa en av Sveriges bästa arbetsplatser, något som naturligtvis även kommer våra kunder tillgodo. Ett huvudkontor är inte bara en arbetsplats utan också en symbol för företaget. Vi vill tydligt visa för våra kunder att vi är en modern bank som präglas av mod, innovation och kostnad, understryker Swedbanks koncernchef Michael Wolf.

I en kommentar kan sägas att det bara är att gratulera Thorsten Åsbjer, vice vd i Humlegården, Humlegårdens projektchef Daniel Larsson och fastighetschef Johan Zachrisson att de vann det ärofyllda uppdraget att bygga Swedbanks nya huvudkontor. Detta uppdrag har de utvecklat sedan i juni förra året i samarbete med Lars-Herman Larsson, näringslivs- och exploateringsdirektör i Sundbybergs stad, samt med danska arkitekterna 3XN.

Om några år tömmer således Swedbank stora ytor i kvarteret kring Gallerian, ägda av Vasakronan och AMF Fastigheter. I juni 2010 tecknade dock Swedbank ett 10-årigt avtal om 3 500 kvm i kv. Spektern med Vasakronan.

Det Stora Blå och grannen Solna Business Park, nära pendeltåg och t-bana, har genom åren kontinuerligt stärkt sin position och nästa år blir läget ännu bättre med en ny station i området för tvärbanan.

Intressant blir att se vem som får den stora byggentreprenaden med en kontraktsumma som troligen kommer att uppgå till cirka 1 Mdr kr.  SF

 

 
Senast uppdaterad 2011-02-18 13:56