13 maj 2024

White fyller 60 år

  • PDF
white_monica.thomaszaar
Monica von Schmalensee, vd White.
Foto: Thomas Zaar

Nu på lördag 7 maj firar White arkitekter sitt 60-årsjubileum på egenritade Stockholm Waterfront för 1 000 gäster (medarbetare och respektive) i kongresshallen och hotellet.

– Det blir en heldag med både allvar och fest, lovar Monica von Schmalensee, vd för Skandinaviens största arkitektföretag, som även kan fira stora affärsmässiga framgångar.

Medarbetarägda White, som grundades år 1951, fick sitt rungande genombrott i det framväxande folkhemmet. I dag är det Skandinaviens största arkitektföretag med verksamhet som spänner från stora infrastrukturprojekt till produktdesign.

– Vi firar sex decennier som samhällsbyggare men blicken är riktad mer framåt än bakåt. Det är viktigt att samla alla medarbetare varje år, både för sammanhållningen och för att diskutera företagets samt branschens utveckling, tillägger hon.

Monica von Schmalensee har fått en god start på sitt första år som vd när bokslutet för år 2010 presenteras på lördagens ägarstämma. Den starka efterfrågan i Sverige (orderingången ökade med 39 procent) vägde upp resultatet i Danmark, där sviterna av den tunga lågkonjunkturen ledde till minskad orderingång.

Det samlade rörelseresultatet minskade till 23,8 Mkr, men det beror på medvetna satsningar i kunskapsutveckling och IT samt i en kraftig personaltillväxt. Under år 2010 expanderade White med fler nyanställningar än någonsin tidigare. Nära 70 medarbetare tillkom under året. Totalt verkar nära 600 personer på de tio kontoren. Dessutom planeras expansionstakten att öka även fortsättningsvis.

Orderingången fortsätter på en hög nivå och von Schmalensee tror att konjunkturen blir långvarigt hög:

– Vi är väldigt framgångsrika i tävlingar mot internationellt motstånd. Första kvartalet 2011 visar dessutom flera bevis på att förra årets satsningar på vårdsektorn och hållbar stadsbyggnad bär frukt.

Hon konstaterar avslutningsvis att White verkar i en dynamisk tid med stora utmaningar för vilka arkitektföretaget är väl rustat.

 

Senast uppdaterad 2011-05-06 15:07