13 maj 2024

Hornstull 2013

  • PDF
bonniers_hornstull-w 
Nya Hornstull. Se förklaring av numreringen 1-10 nedan. Illustration: Wester+Elsner

Av Lars Eriksson och Stefan Fröjdendahl

bonnier_spadeTre gemensamma spadtag för nya Hornstull togs under måndagen av Sten Nordin (M), finansborgarråd, Christer G Wennerholm, trafiklands-tingsråd (M) och av Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnierkoncernen. Det är Bonnier Fastigheter som tillsammans med Stockholms stad och SL står bakom utvecklingen av ett nytt stadsdelscentrum i Hornstull. För Bonnier Fastigheters del gäller det en satsning på ett stort antal miljoner, konstaterar vd Tomas Hermansson i ett samtal med Fastighetsaktien.

Redan 2008 då Bonnier Fastigheter förvärvade fastigheterna Bulten 19 och Sågen 19 (med en total yta om cirka 31 000 kvm) vid Hornstull av John Mattson Fastighets AB, såg bolaget en stor potential för framtida fastighetsutveckling. Sedan dess har Bonnier Fastigheter tillsammans med arkitekterna Wester + Elsner arbetat intensivt för att få rätt utformning på nya Hornstull. Bonnier Fastigheter ska utveckla en handelsplats om cirka 11 000 kvm i bonniers-fond-wtvå plan med ett 40-tal butiker och restauranger. I handelsplatsen ska även en ny fondbyggnad med restaurangverksamhet i tre plan uppföras (se bilden till vänster). Dessutom ska SL uppgradera sin T-banestation vid Hornstull. Vid presskonferensen framhöll Wennerholm att SL har lyckats med omvandlingen av T-banestation vid Östermalmstorg, men påpekade samtidigt att nya Hornstull är en betydligt större omstigningsstation.


Thomas Tranberg
, vice vd, och Miranda Jensen, marknadschef på Bonnier Fastigheter, framhöll under pressträffen att det är många människor som rör sig kring Hornstull varje dag. I närområdet bor cirka 30 000 personer, cirka 3 000 arbetar där och cirka 20 000 resenärer passerar Hornstull varje dag.

bonniers-hornsbruksgatan-wFramtidens Hornstull får flera nya mötesplatser med bättre tillgänglighet och rum för intressanta verksamheter. Nybyggnationen kan göras tack vare att parkerings- och taxigatan utmed Långholmsgatan försvinner för att ersättas av en öppen plats med torgliv, serveringar och butiker. Även slutet av Hornsbruksgatan ska förvandlas till ett mindre torg (se bilden till höger).

– När Stockholm växer är det viktigt att stadens traditionella mötesplatser också får uppmärksamhet och förbättras genom att ett mer attraktivt Hornstull skapas med fler restauranger och en modern T-banestationen med förbättrad tillgänglighet, sa finansborgarrådet Nordin under pressträffen.

 

10 förändringar av Hornstull

1. ÖVERGÅNGSSTÄLLET - Ett nytt övergångsställe skapas för att få ner trafiktempot och förbättra kontakten mellan Bergsund och Högalid.

2. TYDLIGARE CYKELSTRÅK - Cykelstråket separeras och tydliggörs. Dessutom skapas bättre och större ytor för besökare och kollektivresenärer.

3. NY SL MÖTESPLATS – Modernisering av T-banestationen inom ramen för “mötesplats SL”.

4. NY HANDELSPLATS – Ny handelsplats i två plan om ca 11 000 kvm med ett 40-tal butiker, caféer och restauranger.

5. TVÅ NYA TORG  Två nya torg skapas, ett större “hektiskt” torg längs med Långholmsgatan och ett “lugnare” på Hornsbruksgatan.

6. NY FOND – En ny byggnad med spännande gestaltning uppförs på torget med restaurangverksamhet i tre plan.

7. NY TRAPPA – Trappan till Högalidsspången ersätts av en ny från torget och läggs på utsidan av den nya byggnaden.

8. BERGRUMSGARAGE – Stockholm Parkering bygger nytt bergrumsgarage med infart från Hornsbruksgatan.

9. GRANNEN – Fastighetsägaren har utvecklat moderna kontor, konferenslokaler och butiksytor.

10. KONTOR & LOKALER – Totalt sett har ca 25 000 kvm toppmoderna kontor färdigställts, vilket har gjort Hornstull till ett attraktivt kontorsläge.

I en informationsfilm om Hornstull 2013 är Christian Merkel, arkitekt från Wester+Elsner, lyrisk över det stora och delvis ungdomliga folklivet i en stadsdel och knutpunkt som ska få särskilt mycket grönska med orden:

– Hornstull ska bli som en hårdrockare i sommarklänning.

 


bonnier_carl_johan_bonnier
Carl Johan Bonnier, styrelseordförande Bonnier AB.
Foto: Cato Lein 


 


hermansson_bonnier
Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.
bonnier_miranda_tomas
Marknadschef Miranda Jensen och vice vd Thomas Tranberg, Bonnier Fastigheter.


sf_hermansson_nyren
Från vänster: Stefan Fröjdendahl, chefredaktör Tidningen
Fastighetsaktien, Tomas Hermansson samt Jonas Nyrén,
styrelseordförande Bonnier Fastigheter.
Senast uppdaterad 2011-05-10 13:22