13 maj 2024

Grand Hôtel ska tillhöra Europas ”top ten”

  • PDF
grand_1_per-ranung_w
grand_2_foto_per_ranung
Vy över ett av de nya rummen på Grand. Foto: Per Ranung Badrumsmiljö. Foto: Per Ranung

grand_kjellstrom_ocklund
Från vänster Marie-Louise Kjellström, vd Grand Hôtel,
och arkitekt Eva Ocklund, Tengbom.


Grand Hôtel på Blasieholmen i Stockholm öppnar i dag 37 nya rum, varav 6 nybyggda eller omgjorda sviter. De nya rummen ligger på första och andra våningen i den ursprungliga delen av hotellbyggnaden. Tengbom och inredningsarkitekterna Wall to Wall anlitades för utformningen, medan Skanska var byggentreprenör. De nya rummen har ett nytt styrsystem för värme, kyla och belysning.

Syftet med projektet är att förstärka Grand Hôtels position som ledande hotell. Ambitionen är att tillhöra de bästa hotellen i Europa, säger Marie-Louise Kjellström, vd Grand Hôtel.

På en visning deltog även Eva Ocklund, arkitekt på Tengbom, Sanna Nathanson, inredningsarkitekt på Wall to Wall, samt Lennart Jarnhammar, vars bok Grand Hôtel Stockholm presenterar historiska fakta om vårt mest kända varumärke i hotellbranschen till dags dato.

Hotellet kunde uppföras tack vare Jean François Régis Cadier, Paris, 1874. Jarnhammar underströk att Cadiers kontakter med hovet banade väg för byggnationen. Det var nämligen inte tillåtet att bygga fastigheter som vette mot Slottet, men i fallet Grand gjordes ett undantag.

I dag är Grand Hôtel medlem i The Leading Hotels of the World och erbjuder 330 rum, varav 39 ståndsmässiga sviter. Därutöver har Grand Hôtel 24 lokaler för fest och konferens.

Tengbom har erfarenhet av arbeten på Grand sedan år 1920 genom arkitekterna Ivar, Anders och Svante Tengbom. I det första projektet ritades hotellets festlokal Vapensalen, som ligger i anslutning till Spegelsalen. Tengbom har sedan dess haft ett nära samarbete med Grand Hôtel och var ett självklart val som samarbetspartner för renoveringen av de nya rummen.

Tengboms huvuduppgift i det aktuella projektet var att renodla arkitekturen så att rumsvolym, inredning, ljusinsläpp och utsikt samverkar och harmonierar. För att erhålla ljusare rum adderade arkitekterna utgångar till befintliga balkonger mot slottet. Således har flera nya rum franska balkonger in mot gårdarna. Vissa rum mot Slottet kan sammankopplas för flexibla lösningar.

Badrummen har utformats i samarbete mellan Tengbom och Wall to Wall. De är utformade i hållbara material av hög kvalitet, såsom carraramarmor.

– Det är alltid en speciell känsla att få arbeta med Grand Hôtel. Arbetet kräver respekt för byggnadens historia och tradition, men samtidigt ska någonting nytt tillföras. Vi har haft nöjet att arbeta med hotellet under många år och vet vad som eftersträvas när någonting ska byggas om, tillägger Eva Ocklund, arkitekt på Tengbom.

grand_nathansonWall to Wall har arbetat med inredning och projektering för hotell i snart 25 år. De har inrett rummen så att nutid och dåtid möts. Inredningsprocessen baserades på noggrant utvalda färger och former som präglas av tidlöshet.

Generösa mjuka mattor på parkettgolv av ek harmonierar med tyger och toner i sofistikerat grått, champagne, pärlemor, puderrosa, guld och crème. Möblerna har ett stramt formspråk, medan de mjukare linjerna återfinns i armaturer och accenter. Stilen är mer internationell än svensk, mer sofistikerad än överdådig.

– Hotellet är en ”Grand Dame” som levt i närmare 137 år och vår avsikt har hela tiden varit att få insidan att överensstämma med utsidan och få kroppen att harmoniera med själen. Vi är stolta över att ha jobbat med inredningen av Grand Hôtels nyrenoverade rum och har utfört arbetet med förnuft och känsla med ambitionen att nå ett mer internationellt och exklusivt tonläge, avslutar Sanna Nathanson (bilden), inredningsarkitekt Wall to Wall. BF

 

Senast uppdaterad 2011-05-11 16:50