12 maj 2024

White Green

  • PDF
isitt-scen-w
Från vänster: White-arkitekterna Mattias Lind och Fredrik
Pettersson, Mark Isitt, författare av boken White Green–
Ten Projects in the Great Outdoors
, Anders Bergquist,
Naturvårdsverket, samt Gunilla Hagberg, arkitekt
och föreståndare för ARQ/White.

mark-isitt-wI dag lanserade White en bok om tio projekt med temat naturen av Mark Isitt (bilden). White Green publiceras på engelska av Laurence King Publishing. Redaktör Philip Cooper deltog även i lanseringen av boken på Stockholm Waterfront.

Whites vd, Monica von Schmalensee, höll en kort inledning om hur de utvalda projekten i White Green är sammansatta på ett sådant sätt att läsaren kan uppleva det som om hon eller han gör en resa genom Sverige. Åke E:son Lindmans fotografier bidrar – på sitt speciella sätt  – till att levandegöra varje plats och byggnad.

Isitt fick idén att skriva om Whites projekt, som ofta kännetecknas av samklang med naturen, för fyra år sedan. Projektet finansierades av ARQ, som drivs av White för att främja vetenskaplig forskning om arkitektur, samhällsplanering, byggnadsplanering och projektering.

En paneldebatt följde med White-arkitekterna Mattias Lind och Fredrik Pettersson, Anders Bergquist,  Naturvårdsverket, samt arkitekt Gunilla Hagberg, föreståndare på ARQ/White. Här framkom att 29 naturum, utformade av White, attraherar 1,1 miljoner besökare per år. Naturvårdsverket beställde byggnaderna och ansvarar för förvaltningen av dem. Naturum ska vara portar till naturen, skapa en längtan efter att besöka jungfruliga platser samt lämna stressiga urbana miljöer bakom sig.

Arkitekterna underströk även hur intressant det kan vara att besöka en byggnad genom vilken naturen kan upplevas på ett nytt sätt, med nya ögon. Arkitekturen kräver i ett sådant fall en lyhördhet inför eller en samverkan med naturen som skapar dialoger eller tankeväckande möten. Sådan arkitektur kan även tillgodose det behov av närhet till naturen som ligger djupt rotat i den svenska själen. Vår unika allemansrätt gör det möjligt att få fri tillgång till våra smultronställen. Det är viktigt att värna om den rätten. BF


birg-och-m-v-schmalensee-w
Från vänster: Birgitta Fröjdendahl, Fastighetsaktien,
och Monica von Schmalensee, vd White.

cam-lystrand-o-ann-nilsson-
Från vänster: Camilla Lystrand, projektledare Kunskapsbygget
(Whites forsknings- och utvecklingsenhet) samt Ann Nilsson,
kommunikatör på White.
Senast uppdaterad 2011-05-12 17:54