10 maj 2024

Byggstart för Folkhälsohuset

  • PDF
akhusfh1
Byggarbetsplatsen framför Smittskyddsinstitutet.
Foto: Linn Fröjdendahl

akhusfh4
akhusfh6
akhusfh3
Sten Wetterblad, regiondirektör, Akademiska Hus Stockholm
Harriet Wallberg-Henriksson,
rektor, Karolinska Institutet

Johan Carlson, gd,
Smittskydssinstitutet


akhusfh5
Gjutningen var uppskattad.

Akademiska Hus byggstartade igår nybyggnationen av Folkhälsohuset, som kommer att omfatta 18 000 kvm. Projektet ska kosta cirka 0,5 Mdr kr. Med denna nya byggnad får Karolinska Institutet en värdig entré i norr tillsammans med de ovala byggnaderna för Karolinska Institutet Science Park. Inflyttningen är beräknad till december 2012. Inom de närmaste åren expanderar Campus Solna med 45 procent genom ett flertal viktiga byggprojekt.

Folkhälsohuset har ritats av KOD Arkitekter och är delad i två delar: en lägre om sju våningar utmed Tomtebodavägen och en högre om tio våningar längs Solnavägen. Huset ska rymma verksamheter knutna till folkhälsan samt förse både Karolinska Institutet och Smittskyddsinstitutet med undervisningslokaler och kontor.        

– Det nya Folkhälsohuset är en viktig del i vår gemensamma stora satsning inom Stockholm Life som ett världsledande life science-område, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

Målet är att skapa ett mer attraktivt campusområde, som bidrar till att utveckla stadsmiljön längs Solnavägen.

– Den här byggnaden ska ge bättre förutsättningar åt den del av vår verksamhet som är inriktad mot folkhälsa, men även andra delar av vår verksamhet kommer att inrymmas där. Byggnaden ska bidra till att förverkliga visionen om ett internationellt erkänt centrum för ledande forskning, sjukvård och näringsliv i samverkan, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska Institutet.

I en kommentarer under gjutningen sa hon att det varit “väldigt roligt att göra någon praktiskt och det är nyttigt för folkhälsan att ibland kunna lämna sin kontorsstol”. LE/SF

kod_folkhalsoinst

 


Senast uppdaterad 2011-05-23 21:56