10 maj 2024

Locum planerar för framtiden

  • PDF
locum_ostgotagatan_12
Locum har flyttat till Östgötagatan 12 på Södermalm.


I Locums nya lokaler på Östgötagatan 12, Södermalm i Stockholm, möttes 550 personer den 27 maj för att ta del av föreläsningar om framtidsplaner för vårdsektorn och dess miljöer.
Murman Arkitekter ansvarade för formgivningen av lokalerna på Östgötagatan.

locum_ingemar_zieglerVd Ingemar Ziegler (bilden till vänster), Locum, framhöll att under den kommande femårsperioden satsas 75 Mdr kr på vård och trafik i Stockholms län. Uppförandet av Nya Karolinska Solna (NKS), investeringar på närsjukhus med en ökning av antalet vårdplatser med cirka 700 samt Tvärbana norr mot Solna och nya fordon till kollektivtrafiken är aktuella exempel på sådana investeringar.

AMF Fastigheter äger Locums nya lokaler. Cirka 200 medarbetare arbetar här på 4 400 kvm, vilket innebär en yta om 21 kvm per person. Locum flyttade från 5 200 kvm på Södersjukhuset, ytor som nu sjukhuset övertar successivt.   


Under fredagen hölls fyra föreläsningar; Charlotte Broberg, biträdande landstingsråd, styrelseordförande för Locum AB samt ordförande för Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning talade om framtidsplanen för hälso- och sjukvården; Mats Olsson, framtidsstrateg, Kairos Future, talade bland annat om vårdens ulocum_mingeltmaning med att möta de omfattande pensionsavgångarna. Generationsskiftet gäller också patienterna som är betydligt tuffare kravställare än tacksamhetsgenerationen, som vården är utformad för.

Örjan Wikforss, professor i projektkommunikation, KTH, Stockholm, talade om renässansen för rummet. Han framhävde vikten av att, i en tid då mycket betoning läggs på mötesplatser och öppna ytor, även skapa omsorgsfulla vistelserum som ger möjlighet till eftertanke och vila. Han efterlyser dessutom en mer kritisk granskning av arkitekturen som han anser borde få ett starkare kundperspektiv.

Arkitekt Henk de Jong (se bilden nedan) från Nederländerna instämmer i det. Han drivs av att skapa vårdmiljöer där patienten står i fokus och anser att patienterna borde involveras mer i planeringen av vårdmiljöer. locum_henk_de_jongHan avslutade föreläsningarna på Locum med en genomgång av den holländska vårdarkitekturens utveckling från mitten av 1970-talet och framåt. Han visade exempel på sjukhus som skapats utifrån koncept inspirerade av hotell och köpcentrum såväl som campus med flera särstående byggnader, liten park eller by – allt i förhållande till vilka förutsättningar som sjukhusmarken ger för byggnationen.

De Jongs framtidsvision är vårdlokaler som kan tjäna olika typer av patienter, personal, administration och företag som anlitas i processer av outsourcing. Att skapa lokaler även för längre vistelser när det gäller, exempelvis, geriatrik, kan bli en växande marknad med tanke på en ökning av den åldrande populationen i länder som Holland och Sverige.

Om jag sedan granskar Statistiska Centralbyråns siffror för Sverige, kan jag konstatera att vi i dag har drygt 497 000 människor i en ålder som överstiger 80 år. Om tjugo år kan denna siffra stiga till nära 800 000 människor. Sådana fakta kommer att bli en betydande utmaning för vårdsektorn.

locum_n_boulas_nilsson_w

I nära 15 år har Ingemar Ziegler varit vd för Locum. Den första perioden varade från hösten 1992 till och med 2006. Från januari 2007 och till oktober 2009 var han vd för SL (Stockholms Lokaltrafik). I december 2010 utsågs han åter till verkställande direktör för Locum AB. Han efterträds av Nathalie Boulas Nilsson den 1 oktober i år.

I december fyller Locum 20 år. BF

 

 

 

 


 

 

 

Senast uppdaterad 2011-05-30 18:11