25 april 2024

”Äntligen får Stockholm en ny Musikhögskola!”

  • PDF
kmh_swartling
Swartlings ridskola ska bli Orgelsal

kmh_rektor
ak_sten_w
Rektor Johannes Johansson, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm

ak_westin_fransson
 km_benny
Erik Westin, vice vd Akademiska Hus Stockholm,
och Erik Fransson, fd. förvaltningschef för KI
Benny Andersson stöder
planerna på en ny KMH

aix_kmhNu kan Akademiska Hus och Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm fastslå att projektet för en ny KMH är på gång. På ett event på Swartlings ridskola i dag deltog representanter för Akademiska Hus och för Musikhögskolan samt musiker och KMH Kammarkör för att fira att planerna nu har nått en konstruktiv utveckling. AIX Arkitekter, med ansvarig arkitekt Tobias Rosberg, står för utformningen av nya KMH (se bilden ovan).

Rektor Johannes Johansson gav en intressant presentation av hur KMH:s verksamhet började på Nybrokajen år 1883. Sedan var planen att på 1950-talet bygga en ny fastighet för verksamheten. Projektet färdigställdes aldrig. Under drygt 60 års tid har således KMH bedrivit sin verksamhet i fragmentariska lokaler på Valhallavägen. Nu har dock äntligen en ny planering sjösatts, mycket tack vare Akademiska Hus konstruktiva handläggning med regiondirektör för Stockholm, Sten Wetterblad, i ledningen. Johansson tackade för hjälpen med att driva projektet genom orden:

– Äntligen kan vi glädjas åt att projektet med att värna om svensk musik har kommit så långt!

Han underströk att en huvudstad av världsklass bör få lokaler som planerna är i dag: en flexibel Stor konsertsal för 400 platser; en Orgelsal i Swartlings ridskola samt en Kammarmusiksal, Lilla salen och Svarta lådan för experimentella framträdanden. KMH ska dessutom omgärdas av bostäder i en halvcirkelform (som påminner om Stadions utformning) när projektet förväntas bli klart år 2014. Veidekke ansvarar för uppförandet av cirka 360 bostäder i området.

Visserligen dämpas fortfarande planerna något av överklaganden från boende i området. Dessa överklaganden kommer troligtvis dock inte få gehör i Länsrätt och Regeringsrätt.

Det är viktigt att se långsiktigt på värdet av en musikhögskola av rang i en huvudstad. Om vi blickar mot vår omvärld har redan städer som Amsterdam, Paris, Barcelona, Salzburg och Oslo sedan länge genomfört liknande projekt.

Som musikälskare av stora mått kan jag tillägga att Stockholm, ”Skandinaviens huvudstad”, inte bör bli förlorare vad gäller att säkra lokaler för att svensk musikutbildning samt -utövning ska kunna hålla en rimligt hög nivå. BF


kmh_harpa
kmh_musik
Harpan trakterades av Stina Hellberg
KMH Kammarkör och Vokalensemble samt Stora Brass sjöng och spelade

Senast uppdaterad 2011-06-01 16:52