10 maj 2024

White ritar naturum för SFV:s Läckö slott

  • PDF
ael_lacko_small
Läckö slott i Västergötland uppfördes ursprungligen på 1400-talet men förvandlades
efter reformationen till ett barockslott av arkitekterna Matthias Holl, Olof Franck
med flera. Slottet förvaltas av Statens Fastighetsverk. Foto: Åke E:son Lindman

Igår hölls en grundstensceremoni för naturum Vänerskärgården - Victoriahuset på Läckö slott. I samband med Läckös sommarinvigning satte Thomas Norell, generaldirektör vid Statens fastighetsverk (SFV) tillsammans med övriga finansiärer, den första stenen på plats. Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset ska bli en funktionell, tillgänglig och välkomnande mötesplats vid Läckö slott. Byggnaden ska stå klar hösten 2012.

white_lacko_interiorNaturum Vänerskärgården - Victoriahuset, ritat av White arkitekter i Göteborg, ska uppföras vid Stallviken, cirka 400 meter söder om Läckö slott.

– Vid sidan av förvaltningsuppdraget arbetar Statens fastighetsverk för att tillgängliggöra kulturarvet för allmänheten. Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset stämmer väl in på denna ambition. Genom sin användbarhet och spännande arkitektur har den kommande byggnaden alla möjligheter att skapa ett mervärde till Läckö slott som besöksmål, säger Norell.

Ledorden under arbetet med naturum Vänerskärgården - Victoriahuset har varit generalitet och flexibilitet. Byggnaden får flera användningsområden med utställningshall, restaurang, hörsal för konferens och fest samt ett femtontal övernattningsrum med dusch och toalett. En iögonfallande del av naturumet är det generösa trädäck som ska löpa runt byggnaden. Här ska besökare kunna sitta och njuta av utsikten men också passera på sin promenad runt Stallviken.

– Naturumet ska vara en byggnad för alla, oavsett om du är fritidsklädd eller kommit till Läckö för att du är bjuden på fest. Nu sitter första stenen och arbetet med att uppföra naturumet kan sätta igång på allvar. Jag ser fram emot att om ett drygt år kunna välkomna våra första besökare, säger Magnus Lönnroth, vd för Stiftelsen Läckö slott.

I samband som grundstensläggningen till naturumet presenterades även det program som Läckö slott erbjuder i sommar. Ett av bidragen, Läckös dolda måleri, ligger Statens fastighetsverk bakom.

– Läckös dolda måleri är en utställning som visar ett antal av Läckös många målningar i ett nytt ljus. På ett lättsamt och annorlunda sätt vill vi berätta om vilken betydelse måleriet hade på 1600-talet. Vi visar på tekniker förstås men framförallt handlar det om tolkningar, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Genom målningarna erbjuds besökaren en resa i tiden, tillbaka till svunna tiders tankar, idéer och värderingar. Vägen dit går via bilder som påfallande ofta knyter an till vår vardag idag. Det kan exempelvis gälla krig och fred, kärlek och religion eller kunskap och mode.

Läckö slott på Kållandsö, Lidköping, uppfördes ursprungligen på 1400-talet som en biskopsborg. Efter reformationen förvandlades byggnaden till ett barockslott. Arkitekter: Matthias Holl, Olof Franck med flera. 


Senast uppdaterad 2011-06-12 13:14