10 maj 2024

Eden – Elites femte stjärna

  • PDF
elite-eden-park-hotel-w
 
Elite Eden Park Hotel. Illustration: Arkitektstudion i Göteborg  

hotell.eden_chakraborty_w
hotelleden.-t-sandell-w
Bicky Chakraborty, koncernchef Elite Hotels. Arkitekt Thomas Sandell, sandellsandberg.

eden-hotelldir.-susanne-kar
Susanne Karlsson, direktör för Elite Eden
Park Hotel.

hotell.eden_rum-w

Text: Stefan Fröjdendahl

Foto: Cato Lein

 

I dag var det pressvisning av Elite Eden Park Hotel vid Humlegården. Hotellet, som är Elites femte i Stockholm, ska vara fyrstjärnigt plus med en femstjärnig service, således en uppstickare i Bicky Chakrabortys hotellimperium. Elite Eden finns i fastigheten Rotundan 3, omfattande en totalarea om cirka 7 000 kvm. Ägare till Rotundan 3 är AFA Fastigheter. Fastigheten, som är belägen vid korsningen Sturegatan/Linnegatan, uppfördes år 1957 med sju våningar ovan och tre våningar under mark. I Rotundan 3 hade Boliden i många år sitt huvudkontor och när den sista kontorshyresgästen Lindebergs Grant Thornton flyttade till Diligentias ombyggda kontorshus på Sveavägen 20 på hösten 2008, blev fastigheten tomställd.

Ett samlat omdöme om det nya hotellet är att Elite, AFA Fastigheter och arkitekten Thomas Sandell har lyckats skapa en välbalanserad hotellmiljö med harmonierande varma färger i en noggrann ombyggnation. Särskilt lyckat är den ljudlösa luftkonditioneringen som finns i alla tysta eleganta rum. Totalt har hotellet 111 dubbelrum, 6 enkelrum, 6 juniorsviter samt 1 lyxsvit.

Nära nya Eden ligger Scandics nyrenoverade Anglais, i en fastighet som även den ägs av AFA. På andra sida Humlegården finns Scandic Park Hotel i en fastighet ägd av Pandox. Alla de här tre hotellen kommer att klara sig bra. Dels beror det på centralt cityläge, dels på att de tre hotellen ligger vid Humlegården, dels på att internationella hotellgäster attraheras till miljön kring Stureplan.

Särskilt väl vill jag påstå att det kommer gå för nya Elite Eden Park Hotel. Orsakerna till det är flera. En är att jag tror på Melker Anderssons och Danyel Couets nya asiatiska restaurang med 125 sittplatser som öppnar i augusti. Krögarparet brukar skapa köer till sina restauranger. I lokalerna låg tidigare Tomas Brolins krog Undici. En andra orsak till att Eden kan bli en success story är hotellets satsning på lyxsegment med extra service. En tredje orsak för framgång är att hotellet har 25 garageplatser. Ett fjärde skäl är att jag även tror på hotellets pub, Bishops Arms, som har ett rikhaltigt utbud av mat och öl. Slutligen, ett femte argument för Edens framtida medvind är arkitektens Tomas Sandells lyckade formgivning, färgval och detaljsäkerhet. Genomgående har Sandell använt dova naturfärger och eleganta nya formgivna möbler. Den ståtliga lobbyn har utrustats med en guld- och trävägg samt en glasramp som leder gästerna vidare till Anderssons och Couets restaurang. Nytt för fastighetens exteriör, som syns från Stureplan, är även ett orangefärgat skärmtak i glas samt nya balkonger i grönt glas.

Bicky Chakraborty är en framgångens man med 21 hotell på 12 orter. Totalt omsatte hans koncern, med 4 500 anställda, 1,5 Mdr kr år 2010.

I en kommentar vill jag berätta en tänkvärd historia. För något halvår sedan råkade jag träffa Chakraborty på en restaurang i Stockholm tillsammans med Tomas Ingemarsson, vd för AFA Fastigheter. Då passade jag på att nämna att jag kände en av arkitekterna bakom ombyggnationen av Saltsjöqvarn till Elite Hotel Marina Tower, vackert beläget vid inloppet till Stockholm. På detta påstående svarade herr Chakraborty helt kort, att arkitekten det var han själv. Arkitekten jag tänkte på var Ettelva och när jag någon vecka senare berättade denna incident för Ettelvas vd Anders Lindh, skrattade han gott och fällde den kloka repliken:

– Stefan, det är väl underbart när beställaren tror att han var arkitekt för ombyggnationen, eftersom jag menar att då har vi verkligen lyckats med vårt uppdrag.


Senast uppdaterad 2011-06-14 22:08