12 maj 2024

Gamla Riksarkivet blir Palatset på Riddarholmen

  • PDF
palatset_pepe_nilsson
Palatset ska driva verksamhet för barn och ungdomar. Foto: Pepe Nilsson

 

Statens fastighetsverk (SFV) har renoverat Gamla riksarkivet, Riddarholmen i Stockholm. AIX Arkitekter utformade förädlingen av byggnaden. Den nya hyresgästen, Palatset, driver ett upplevelsehus samt en nationalscen för barn och ungdomar, som ska öppna sina aktiviteter den 1 oktober i år. Verksamheten fyller totalt 5 000 kvm i femtio rum fördelade på åtta våningar.

Palatset har erhållit privat finansiering av Philips, Natur & Kultur och Ricoh för att bereda plats för verksamheter inom musik, konst, film, teater, design och IT. Dessutom stöds verksamheten av Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Kulturrådet samt Allmänna Arvsfonden.

Bland Riddarholmens adelspalats från 1600-talet ligger en av Europas mest välbevarade 1800-talsbyggnader, till vilken nu Palatset flyttar. Riksarkivet lämnade byggnaden år 1968 för att flytta sin verksamhet till Marieberg. Under en tid har SFV arbetat med huset för att utreda vad som ska bevaras och vad som ska förädlas samt för att finna rätt hyresgäst. BF


palatset_forskarsalen_p_n
Barn i Forskarsalen, Palatset, på Riddarholmen.
Foto: Pepe Nilsson

Senast uppdaterad 2011-09-02 14:58