12 maj 2024

Efterlängtat – SFV förnyar Nationalmuseum

  • PDF
sfv_natmus_w_hans_thorwid
Nationalmuseum. Foto: Hans Thorwid, Nationalmuseum

 

Nu redovisar Statens fastighetsverk (SFV) förslag till byggnadsprogram gällande renovering och tillbyggnad av Nationalmuseum i Stockholm. Bakgrunden till regeringsuppdraget är tidigare redovisade brister i den nuvarande museibyggnaden. SFV:s bedömning efter programarbetet är att Nationalmuseum kan renoveras och byggas om till en modern, miljöklassad samt välfungerande museibyggnad. Bach Arkitekter AB i samarbete med EMA A/S (Erik Møller Arkitekter) anlitas för utformningen.

SFV föreslår att projektet genomförs i två etapper, varav den första omfattar renovering och ombyggnad av huvudbyggnaden. Den andra etappen gäller rivning av nuvarande annex, uppförande av en ersättningsbyggnad såväl under som ovan mark samt iordningsställande av bättre parkmiljö.

SFV föreslår att det nuvarande annexet rivs för att bereda plats för uppförande en ny teknikbyggnad i museiparken. Syftet är att lösa de funktioner som inte kan placeras i huvudbyggnaden, såsom in- och utlastning samt konserveringsateljéer. Genom att flytta funktioner från huvudbyggnaden blir i princip hela byggnaden publik – en ökning om 2 300 kvm. Själva utställningsytan ökar med cirka 1 200 kvm. Byggnadsprogrammet innehåller även förslag på en ny byggnad under mark för tekniska utrymmen.

Kostnaden för renovering och ombyggnad av huvudbyggnaden beräknas till 650 miljoner kr i 2011 års kostnadsläge.

Nationalmuseum planerarar för en evakuering av museet under ett knappt år. Vissa delar av museet hålls öppet. Därefter stänger museibyggnaden helt för allmänheten, medan den publika museiverksamheten flyttar och fortgår i nya former i Stockholm, i landet och internationellt. Själva ombyggnaden beräknas ta omkring tre år att fastställa. Om allt löper som planerat, kan det nyrenoverade Nationalmuseum slå upp sina portar under 2016/2017.

 

Senast uppdaterad 2011-09-30 17:42