13 maj 2024

SFV föreslår tillbyggnad av Marinmuseum i Karlskrona

  • PDF
marinmuseum_eson_lindman
Marinmuseum i Karlskrona utformades av HMXW arkitekter på 1990-talet.
Foto: Åke E:son Lindman

marinm_hmxv_lage
HMXW:s utformning av tillbyggnaden med en hall för ubåtarna Hajen
och Neptun ses i den övre delen av bilden. Illustration: HMXW arkitekter

marinm_hmxv_interior
Vy över interiör i den planerade tillbyggnaden. Illustration: HMXW arkitekter


 

I dag, den 17 oktober, lämnar Statens fastighetsverk (SFV) in en hemställan till regeringen gällande tillbyggnad av en ubåtshall intill Marinmuseum i Karlskrona. Syftet är att rymma ubåten HMS Neptun som hade en central roll vid den sovjetiska u-båten U-137:s grundstötning i Gåsefjärden. För att göra det möjligt är en tillbyggnad av nuvarande museum nödvändig. SFV, förvaltare av Marinmuseum och tillika byggherre, beräknar att uppförandet av den nya byggnaden kommer att kosta 100 Mkr. Projektet är delfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Planeringen för en tillbyggnad av Marinmuseum i Karlskrona har pågått i många år. Projektet blir färdigprojekterat i november, medan ny detaljplan och bygglov är klara.

Projektet omfattar tillbyggnad av ubåtshall, viss ombyggnad av det befintliga Marinmuseet samt en del markåtgärder.

Byggnaden får en asymmetrisk design som både ska passa in i den befintliga miljön men även anknyta till slutskedet av Kalla kriget, då den så kallade smygtekniken introducerades. Tillbyggnaden ska utöver ubåten HMS Neptun även inrymma den mindre ubåten HMS Hajen, svenska Marinens första u-båt, idag placerad utomhus.

– Byggnaden har utformats av HMXW arkitekter, där ansvarig arkitekt Björn Malmström är en av de arkitekter som ritade Marinmuseum i början av 1990-talet. Det finns därför en naturlig linje mellan den nuvarande och den nya byggnaden, samtidigt som tillskottet med sin asymmetri är spännande, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Tillbyggnaden, som utgörs huvudsakligen av publika lokaler, har en area om cirka 1 600 kvm, medan ombyggnaden av Marinmuseum omfattar cirka 430 kvm. Vid sidan av en ny entré till ubåtshallen gäller bland annat omdisponering av butiksytor.

Om allt går som planerat kan SFV lämna över den nya ubåtshallen i början av år 2014.


Senast uppdaterad 2011-10-17 15:46