12 maj 2024

S:t Görans gymnasium kan omvandlas till studentbostäder

  • PDF
 

Styrelsen för Svenska Bostäder har fattat beslut om att slutföra förhandlingarna och köpa S:t Görans gymnasium på Kungsholmen i Stockholm av Sisab. Fastighetsbolaget har för avsikt att omvandla byggnaden till studentbostäder. Finansborgarrådet Sten Nordin (M) kommenterar projektet med orden:

st_go776rans_gymnasium_1961_w– Stockholm är i ett stort behov av studentlägenheter. Genom att omvandla S:t Görans gymnasium till studentbostäder ser vi till att mellan 250 och 300 lägenheter kommer studenterna till del. Fler bostäder och framförallt studentbostäder är avgörande för Stockholms utveckling som kunskapsregion. Därför krävs det att vi kan finna nya lösningar.

Tidigare i år presenterade Alliansen i Stockholms stad inriktningen för stadens arbete med att skapa nya studentbostäder. S:t Görans gymnasium nämndes då som ett konkret exempel på vad staden kan göra för att öka takten när det gäller att tillföra studentlägenheter till Stockholms stad. 

Byggnaden är K-märkt. Den ritades av makarna Charles-Eduard (1913-1985) och Léonie/Leonja Marie Geisendorf (f. 1914). Den uppfördes mellan åren 1956 och 1960 på adressen S:t Göransgatan 81-91, Kungsholmen. Vid tiden för uppförandet fick byggnaden namnet Geisendorfs skola. Den uppfördes ursprungligen till en utbildning för flickor: Hushålls- och sömnadsskolan.

Efter sin grundutbildning praktiserade Léonie Geisendorf hos Le Corbusier i Paris. Hon flyttade sedermera till Sverige och arbetade med arkitekter som Sven Ivar Lind (KF:s arkitektkontor), Paul Hedqvist, Anders Tengbom och Ralph Erskine. År 1950 öppnade makarna Geisendorf ett eget kontor i Stockholm – Geisendorf L o. C-E Arkitektkontor. BF

Senast uppdaterad 2011-10-25 21:14