12 maj 2024

GE Capital Real Estate förädlar Antikhallarna

  • PDF
gecre_antikh_gbg_w 
Antikhallarna uppfördes ursprungligen för Skandinaviska
Bankens räkning år 1885. Liljewall arkitekter förädlar
nu fastigheten för GE Capital Real Estate.
Foto: GE Capital Real Estate

 

GE Capital Real Estate hyr ut två plan i anrika Antikhallarna (inom Vallgraven 16:21) i Göteborg till Nudie Jeans. Samtidigt har fastigheten renoverats och fått ny entré samt ett café. Liljewall arkitekter AB har uppdraget som projektledare och arkitekter.

ge_real_estate_johanwestlund_wAntikhallarna på Västra Hamngatan 6 är en av Nordens ledande permanenta antik- och samlarmarknader. I dag finns ett tiotal antikhandlare i fastigheten.

Nudie Jeans ska hyra 1 208 kvm för huvudkontor och designavdelning. Dessa lokaler renoveras för att passa företagets behov, men både fastighetsägare och hyresgäst ska bevara tidstypiska detaljer.

– Husets själ ska bevaras vid renoveringen, det är både vi och Nudie helt överens om, understryker Johan Wästlund (bilden), vd för GE Capital Real Estate i Norden.

I samband med den aktuella renoveringen kommer ytterligare en ny hyresgäst till lokalerna. Latteria – ett klassiskt café – ska öppna på entréplanet.

Byggnaden uppfördes i nyrenässansstil för Skandinaviska Bankens räkning år 1885. Banken förblev i lokalerna fram till 1974. Huset ritades ursprungligen av arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien, som bland annat utformade Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg samt Münchenbryggeriet och Grand Hôtel i Stockholm.

Antikhallarna, som är en företagarförening där alla butiksinnehavare är medlemmar, flyttade in i fastigheten på Västra Hamngatan 6 år 1975. I början av 2000-talet genomfördes en renovering som bland annat återskapade detaljer i inredningen som hade försvunnit vid tidigare renoveringar.

Antikhallarna är ett av Göteborgs finaste bankpalats från 1880-talet. Liljewall arkitekter påpekar att en tillbyggnad från år 1910 är ”utförd i jugend och är ett av de finaste exemplen på jugendarkitektur i Göteborg med ett fantastiskt glastak, originalarmaturer i tak samt skurna trädetaljer i mahogny av mycket hög kvalitet”.

Hela projektet beräknas vara klart i januari 2012.

GE Capital Real Estate har ägt fastigheten sedan år 2006. (Tidigare ägdes den av Tornet, som i sin tur hade ägt fastigheten sedan 2001.)

 

Senast uppdaterad 2011-11-09 15:08