10 maj 2024

Spegelkub nominerad för Träpriset 2012

  • PDF
treehotel_ake_e_son_lindman_w
Tham & Videgård Arkitekter utformade spegelkuben i Harads skogar.
Foto: Åke E:son Lindman


 

Intresset för Träpriset 2012 har varit rekordstort med 225 bidrag. Av dessa har juryn nominerat tio bidrag. Vinnaren presenteras den 15 mars 2012.

– Bidragen som skickas in till Träpriset blir mer arkitektoniskt nyskapande för varje omgång och därmed blir konkurrensen också hårdare, säger Tina Wik, arkitekt och Träprisjuryns ordförande.

Bland de nominerade bidragen till Träpriset 2012 återfinns, förutom villor och fritidshus, en universitetsbyggnad, ett hotell och ett flervåningshus. Det är första gången en så stor andel av de nominerade bidragen har fler än två våningar. Detta speglar utvecklingen i samhället i stort, där andelen flervåningsbyggnader med trästomme stadigt ökar.

Träpriset är ett hederspris instiftat av Svenskt Trä och en av Sveriges största arkitekttävlingar. Det delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden i vilken vi lever.

Ett av de nominerade bidragen i tävlingen är ”Treehotel” i Harads, norr om Boden, med spegelkuben ”the Mirrorcube” som den mest spektakulära av de sex trädkojor som utgör nämnda projekt. Den är en spegelglasklädd kub som spänts kring en trädstam och likt en kameleont smälter in i den omgivande naturen men som samtidigt tydligt visar på mänsklig närvaro. Interiören domineras av furuplaywood som står i kontrast till den bärande tallstammen.

Byggherre: Brittas Pensionat, Britta Lindvall och Kent Lindvall. Arkitekt för Mirrorcube: Bolle Tham och Martin Videgård, Tham & Videgård Arkitekter.

 

Senast uppdaterad 2011-11-11 16:48