9 maj 2024

Tyréns Broakademi vidareutbildar för framtiden

  • PDF

tyrens_angermanalvenKonsultföretaget Tyréns startar ett traineeprogram för framtidens brobyggare. ”Tyréns Broakademi” löper över 12 månader. Tillsammans med svenska och internationella branschföreträdare och universitet ska Tyréns ge både unga och mer erfarna ingenjörer en vidareutbildning rörande brobyggnad. Programmet ska återkomma en gång om året och ambitionen är att i förlängningen kunna bidra till utvecklingen av svensk brobyggnadskonst.

Bakgrunden till Tyréns satsning är att – likt andra sektorer – finns det en generell brist på ingenjörer men när det gäller erfarna brobyggare är den extra stor. Genomsnittsåldern är mycket hög och nyrekryteringen är svag. Med sin satsning hoppas Tyréns nu attrahera toppstudenter och de främsta brobyggarna i branschen.

– I Sverige är brosektorn extremt regelstyrd, konstaterar Tomas Alsmarker, vice vd på Tyréns. Här finns inga incitament för utveckling och vi bygger broar på samma sätt som vi gjorde på 40-talet. Jämför vi oss med andra branscher har det tyvärr hänt väldigt lite de senaste 50 åren. Med Broakademin hoppas vi i första hand kunna locka unga människor till att bli brokonstruktörer men vi vill även kunna bidra till en förnyelse av branschen generellt. Ska vi lyckas med det måste vi utbilda, utveckla och inspirera i konsten att bygga broar. 

Utöver Tyréns egen personal kommer eleverna att bland annat få träffa personer från såväl Trafikverket som svenska och internationella universitet, arkitekter och brodesigners samt mycket erfarna brokonstruktörer. Det breda anslaget är även viktigt då ambitionen med Broakademin är att utveckla nya metoder och processer för brobyggnadsarbetet.

 

Senast uppdaterad 2011-11-30 11:44