10 maj 2024

Vasakronan inviger SVAVA Matgalleria i Uppsala

  • PDF
white_svava
Interiör från Uppsalas nya food court, SVAVA. Illustration: White arkitekter

Efter 11 månaders renovering invigs Uppsalas food court om 3 000 kvm. Restaurang- och butiksutbudet består av Espresso House, Chocolat, Restaurang Kadbanoo, Forno Romano, Hemköp, Fridhems Blommor och MoeJoe’s. Läget är korsningen Bangårdsgatan/Dragarbrunnsgatan i den centrala delen av staden. White arkitekter ansvarar för utformningen av de nya lokalerna.

– Att förvandla fastigheten, med den äldsta huskroppen från år 1870, från shoppinggalleria till food court har varit en intensiv, händelserik resa. Butiks- och restaurangmixen känns bra och fler aktörer står på tröskeln, säger Marcus Levin, fastighetschef, Vasakronan.

Utöver ny arkitektur innebär renoveringen uppgraderad teknik, vilket innebär en minskning av energiförbrukningen, samt ytterligare utökad service i form av offentliga toaletter, nya hissar och informationstavlor inklusive Resecentrums alla tågavgångar.

Karin Stenqvist, handläggande arkitekt i projektet på White, kommenterar:

white_stenqvist– Nya SVAVA ska kännas öppet och välkomnande för alla, en självklar, inbjudande mötesplats för Uppsalabor som vill avnjuta mat och dryck. SVAVA har tidigare varit rörigt, brokigt och inåtvänt. Nu skapar vi ljusa öppna rum. Ett mönstrat klinkergolv ska hålla samman ytorna i samtliga butiker och restauranger. Vi satsar dessutom på ett grafiskt ljust mönstrat kakel och ett unikt framtaget SVAVA-mönster på kakel och glaspartier med historiska och spännande detaljer hämtat från Uppsalas matliv.

Fredag den 9 december hålls en VIP-invigning för inbjudna gäster ur Uppsalas näringsliv. Lördagen den 10 december är den officiella invigningen för allmänheten. Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Gunnar Hedberg klipper bandet.

 

Senast uppdaterad 2011-12-02 16:24