10 maj 2024

Stockholms stad och Nobelstiftelsen samverkar för ett Nobel Prize Center

  • PDF
sto_nob_center_w
Stockholms stads förslag till läget för det planerade Nobel Prize Center
vid Nybroviken är markerat på bilden. Foto: Jeppe Wikstöm

Stockholms stad och Nobelstiftelsen har den 1 december 2011 undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt verka för ett permanent Nobel Prize Center vid Nybroviken i Stockholm. Parterna har enats om en tomt på Blasieholmen som ägs av Stockholms stad.

– Med den här satsningen visar vi att Stockholm strävar efter att bli en världsledande kunskapsregion som främjar utbildning, innovation och forskning. Ett center som kan belysa alla aspekter av Nobelpriset är ett efterlängtat besöksmål i Stockholm, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Nobel Prize Center vid Nybroviken blir Nobelprisets nya hemvist med ambitionen att förtydliga Stockholm och Sverige som Nobelprisets hemland.

– Genom Nobel Prize Center vill vi skapa en samtida mötesplats för Nobelpristagare, forskare, studenter, skolelever och en nyfiken allmänhet. Centret ska ge besökaren en upplevelse i världsklass och vara en bas för vårt arbete med att sprida Nobelprisets budskap om betydelsen av kunskap, humanism och fred, tillägger Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen.

Nobel Prize Center kan stå klart år 2018 med bland annat ett utvidgat Nobelmuseum för publik verksamhet. Intentionen är att centret på sikt även ska inrymma Nobelstiftelsens och Nobel Medias verksamheter.

För att skapa en märkesbyggnad av hög kvalitet, planerar parterna en internationell arkitekttävling under hösten 2012.

Förmodligen kommer beslutet att skapa reaktioner, liksom i projektet Slussen som nu förhalas på grund av högljudda protester bland kändisar och delar av allmänheten. I fallet Nobel Prize Center förväntar jag mig att allmänheten kommer att engagera sig dels i frågan om projektets strategiska läge i staden, dels i det vinnande förslaget, när arkitekttävlingen blir avgjord. Jag kan endast hoppas att arkitekterna förmår skapa förslag som kan tillvarata den existerande atmosfären i omgivningen och samtidigt tillföra en progressiv aspekt i projektet. Framförallt hoppas jag dock att juryn kan överväga optimala beslut i tävlingen.

Även om jag tror på det senaste Slussenförslaget framtaget av Foster+Partners i samarbete med Berg Arkitektkontor, har profiltävlingar i Stockholm under senare år sällan avgjorts utan betydande problem.

Projektet Stockholms stadsbibliotek kan nämnas som ett avskräckande exempel. Tack och lov är det vinnande förslaget i den tävlingen ej längre aktuellt. Vi får behålla Asplunds annex och den speciella omgivningen kring stadens bibliotek än en tid. Framtida bedömare i arkitekttävlingar har en del att lära av ett sådant debacle – dock med lycklig utgång tack vare en kritisk allmänhet – vad gäller beslut om vinnare. BF

 

 

Senast uppdaterad 2011-12-02 15:52