10 maj 2024

SFV och Dansmuseet tecknar tolvårigt hyresavtal

  • PDF
planskiss_dansmuseet_murman_ark_w
Planskiss över Dansmuseets nya lokaler. Illustration: Murman Arkitekter

Den 2 december undertecknades ett tolvårigt hyresavtal mellan Statens fastighetsverk (SFV) och Dansmuseet gällande museets nya hemvist. Lokalen, om cirka 1 500 kvm, är belägen på Drottninggatan 17, mellan Jakobsgatan och Karduansmakargatan, i centrala Stockholm. Förutom utställningsyta på två plan kommer museets entréplan att innehålla butik, restaurang och kontor. Våren 2013 väntas Dansmuseet öppna sina nya portar för besökare.

– Att kunna erbjuda Dansmuseet en funktionell lokal i anslutning till gångstråket på Drottninggatan känns mycket bra. Ett museum på den här platsen blir ett lyft för Drottninggatan och ett välkommet inslag för kvarteret Loen. Att ge besökare både kultur och handel ligger helt i linje med SFV:s vision för södra Klara, säger Charlotta Andersson, fastighetschef vid SFV.

Nya Dansmuseet ska således ta över före detta Tjenstemannabanken och Sundsvalls handelsbanks hallar. Museientrén ska ligga mot Drottninggatan. På entréplan blir det utställningsyta, butik och restaurang, en trappa ner ytterligare utställningsyta samt arkiv- samt studierum.

I samband med renoveringsarbetena i södra Klara undersöker Statens fastighetsverk, som en av flera aktörer, hur stadsmiljön kan förbättras för såväl stockholmare som turister. Ett förslag som SFV arbetar med är att skapa en plats med trädplanteringar utanför Loen och Dansmuseets lokal.

– Vi planerar för en entré mot Jakobsgatan/Jakobstorget, från museets tilltänkta restaurang/café. Det här är i princip den enda soliga platsen på hela Drottninggatan. Det vill vi ta vara på. Tanken är att vi redan nästa år ska återplantera de träd som tidigare stod här. Det här skulle kunna bli en fin och välbehövlig plats för andhämtning i stadspulsen, tillägger hon.

Just nu pågår programarbete och projektering. Inom kort startar ombyggnaden som ska vara klar för inflyttning våren 2013.