10 maj 2024

AMF Fastigheter köper tre citygallerior

  • PDF
ettelva_vastermalmsg_w
 
Västermalmsgallerian på Kungsholmen utformades av Ettelva Arkitekter.
Foto: Ettelva
 

faltoversten-w
 
Fältöversten på Östermalm.
 

ringen_2009-w
 
Ringen på Södermalm.
 

AMF Fastigheter förvärvar galleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian, omfattande totalt cirka 60 000 kvm i Stockholms innerstad. Säljare är Centeni som ägs av Royal Bank of Scotland (RBS.) AMF Fastigheter tillträder formellt som ägare under första kvartalet 2012 efter prövning av Konkurrensverket. Jones Lang LaSalle och PwC har varit rådgivare till AMF Fastigheter, medan Tenzing har varit Centenis rådgivare.

AMF Fastigheter ska erlägga hela köpeskillingen kontant. Köpeskillingen är inte publik, men vi skattar den till 3,9 Mdr kr, vilket indikerar en direktavkastning om drygt 5 procent.

Centeni Västermalm AB, med en tomträtt om 17 000 kvm, hade för helåret 2010 ett rörelseresultat om 136,1 Mkr. Ett bolag som för åren 2008 och 2009 gjorde förluster om totalt 367 Mkr. Centeni Östermalm AB (Fältöversten), med en lagfaren fastighet om 21 300 kvm, redovisade för år 2010 ett rörelseresultat 69,6 Mkr medan Centeni Ringen AB, med en tomträtt om 20 800 kvm, gjorde ett rörelseresultat om 51,1 Mkr för år helåret 2010.

I portföljen är cirka 80 procent av hyresintäkterna från butiker, medan resterande intäkter i huvudsak kommer från kontorslokaler och restauranger.

matshederos-wMats Hederos, vd AMF Fastigheter, uttalar sig om förvärvet:

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka. Förvärvet är både strategiskt viktigt och ett utmärkt komplement till Gallerian på Hamngatan och MOOD Stockholm. Genom att äga flera fastigheter i innerstaden drar vi nytta av den handelskompetens vi byggt upp. Handelsfastigheter med bra citylägen i Stockholm har historiskt visat sig vara goda investeringar med bra och stabil avkastning till AMFs pensionssparare.

I en kommentar kan sägas att Boultbees förvärv av Centrumkompaniet i maj 2007 för 10,4 Mdr kr var en katastrof för de finansierande bankerna RBS och Lehman Brothers. Förvärvet skedde till en initial direktavkastning om cirka 2,6 procent för Bredäng Centrum, Fältöversten Centrum, Hässelby Gård, Högdalen Centrum, Ringen Centrum, Rinkeby Torg, Skärholmen Centrum, Tensta Centrum, Västermalmsgallerian och Älvsjö Centrum. En räddning blev senare försäljningarna av bostäderna i Ringen och Fältöversten. Men efter drygt tre år, i februari 2011, var konkursen ett faktum. Totalt har RBS förlorat flera miljarder SEK på det ödesdigra förvärvet i maj 2007. Trösten är att RBS, som en av flera brittiska banker, har rätt att trycka pundsedlar.

Nu återstår det för RBS att sälja Skärholmens centrum. Detta efter att Fastpartner i september i år har köpt Älvsjö centrum, Tensta centrum, Rinkeby centrum, Bredäng centrum och Hässelby Gård centrum, omfattande cirka 70 000 kvm.

I maj i år köpte Citycon Högdalens centrum och redan i september år 2010 köpte Niam Nordic Fund IV konkursgallerian Centra i Västerås.

Att Skärholmens centrum har varit svårast att sälja förvånar ingen. Boultbees förhoppningar om detta dyrt uppgraderade centrum, omfattande 90 000 kvm med 200 butiker, har inte infriats. Hyresgästerna i Skärholmens Centrum är säkert besvikna över att de ännu inte fått en långsiktig ägare.

Däremot drar säkert flera av hyresgästerna i Västermalmsgallerian, Ringen och Fältöversten en lättnadens suck över att de äntligen har fått en hyresvärd som är långsiktig och stark. Klart är att AMF Fastigheter har gjort en bra affär i förvärvet av tre utmärkta citygallerior. SF

 

Senast uppdaterad 2011-12-22 21:58