17 maj 2024

TP Group är representant för CGI

  • PDF

Att allt fler fastigheter blir utlandsägda kan vara bra för konsultbranschen. Exempelvis för TP Group, som fått i uppdrag av tyska CGI (Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft) att kontrollera ombyggnaden av det före detta Postgirohuset i centrala Stockholm.

- Vårt uppdrag är att vara vad CGI kallar för monitor, vilket innebär att vi blir CGI:s ställföreträdande på plats i Stockholm, säger Bengt Ydenius, regionchef inom affärsområdet Projekt på TP Group.

Postgirohuset är den äldre delen av Klara Zenit, som CGI köpte för knappt 3 Mdr kr av Wihlborgs i höstas. I samband med affären tecknades ett entreprenadavtal, som innebar att Wihlborgs skulle fortsätta att bygga om och hyra ut Postgirohuset. Detta avtal värderades till 250 Mkr och omfattar cirka 12.000 kvm kontorsyta plus lager- och garageytor. Det är detta avtal som TP Group ska bevaka och följa upp för CGI:s räkning, fram till dess projektet är klart vid årsskiftet 2005/2006.

För Fastighetsaktien berättar Bengt Ydenius vidare att TP Group har fler liknande uppdrag,bland annat för tyska iii (Internationales Immobilien-Institut GmbH) i Göteborg och för AP Fastigheter i Stockholm. Dessa uppdrag är knutna till den del av Centralhuset i Göteborg, som iii köpte av NCC i somras och projektet Tellus söder om Stockholm, som Skanska genomför åt AP Fastigheter.

CGI ingår i Commerzbank AG och förvaltar Tysklands största fastighetsfond, Haus Invest. För närvarande uppgår det förvaltade kapitalet till cirka 12 miljarder euro (cirka 111 Mdr kr).