17 maj 2024

CLS rekorduthyr till ICA

  • PDF

CLS Holdings plc har gjort en jätteuthyrning igen. Den här gången har det på Londonbörsen noterade bolaget med tecknat ett avtal med ICA Fastighets AB om att etablera ICA-huset i Solna Business Park. Detta innebär att ICA får ett nytt huvudkontor om 14.400 kvm samt etablerar en ny MAXI ICA Stormarknad om 9.400 kvm i det expansiva gränslandet mellan Solna och Sundbyberg. Inflyttning kommer att ske under nästa år, den 15 maj 2005 väntas Stormarknaden öppna och kontorsytorna tillträds sex veckor senare, vid halvårsskiftet 2005.

- Vi välkomnar ICA med personal och kunder till Solna Business Park, som i och med detta har nu befäst sig som ett av de mest attraktiva områdena för nyetablering av kontor och handel i närområdet till centrala Stockholm, säger CLS Holdings ordförande Sten Mörtstedt.

Uthyrningen till ICA är en av de största i Sverige under de senaste åren. Uthyrningsperioden är knappt 12 år för kontorsytan och 25 år för butiksytan. Den avtalade årshyran är 44,3 Mkr exklusive omsättningshyra och hyresrabatter. Det betyder att hyresnivån ligger i trakterna kring 1.850 kr per kvm och år, väsentligt lägre än vad Whitehalls bud till ICA låg på i nuvarande huvudkontor i Järva norr om Stockholm, vilket betyder att fonden och Newsec missade en storhyresgäst.

- Vi har analyserat flera alternativ i Stockholmsområdet och Solna Business Park visade sig vara det som bäst stämde överens med våra krav på kostnadseffektivitet, flexibilitet, miljömedvetenhet och kommunikationer, säger Bo Liffner, vd för ICA Fastigheter.

I avtalet med CLS har ICA dessutom en option på att hyra ytterligare 2.200 kvm kontorsyta i Solna Business Park och de bägge parterna har även avtalat om 560 parkeringsplatser på området.

Efter om- och tillbyggnad kommer Fastigheten Fräsaren 12 att omfatta cirka 28.000 kvm och vara uthyrd till 92 procent.  Om ICAs utnyttjar sin option blir fastigheten fullt uthyrd.

Överenskommelsen med ICA innebär också att Solna Business Park blir Sveriges centrum för detaljhandelns administration. För inte så länge sedan etablerade nämligen Coop Sverige AB sitt nya huvudkontor i grannfastigheten Fräsaren 11. De har ett tioårigt kontrakt på 14.350 kvm kontorsyta med CLS.