17 maj 2024

EjendomsInvest ska köpa svenska fastigheter för 2 Mdr

  • PDF

De närmaste 18 månaderna planerar danska EjendomsInvest att köpa svenska fastigheter för upp emot 2 Mdr kr. Det framkom på en investeringskonferens som företaget nyligen arrangerade i Stockholm. I första hand vill EjendomsInvest köpa butiksfastigheter i större svenska städer.

- För oss är den svenska fastighetsmarknaden intressant för att den är stabil och mycket likvid. Dessutom förväntas den ge en avkastning över genomsnittet i övriga Norden och Europa, säger Claus Klostermann, investeringsdirektör på EjendomsInvest.

Inbjudna till konferensen var representanter för över 20 nordeuropeiska finansieringsinstitut och avsikten var att visa vilka investeringsmöjligheter som finns på den svenska marknaden.

Dessutom medverkade ett antal retail-aktörer med svensk-dansk koppling, vilka berättade om sina expansionsplaner i Sverige. Bland dessa kan nämna dagligvaruaktören Netto, som ska att etablera 15 nya butiker i Stockholmsområdet i år och Jysk som planerar att etablera mellan 20 och 30 nya butiker runt om i Sverige.

EjendomsInvest förvärvar fastighetsprojekt och förmedlar investeringarna till privata företag och privatpersoner. Genom den nyligen börsnoterade fonden Ei invest tillhandahåller man liknade tjänster för institutionella investerare. Ei invest ska placera en tredjedel av sitt kapital på den svenska marknaden. De senaste fyra åren har EjendomsInvest förvärvat ett 30-tal fastigheter i Sverige för 1,45 miljarder danska kronor. En av de senaste investeringarna är projektet K/S Sundbyberg i Stockholm, som omfattar två fastigheter uthyrda till Toyota Sweden AB och Axfood.