17 maj 2024

Tornet säljer för 4,3 Mdr

  • PDF

Snart är Tornets 128 fastigheter i Östergötland sålda. Tornet har kommit överens med tre olika köpare i transaktioner baserade på ett sammantaget fastighetsvärde om 4.313 Mkr. Köpeskillingen ligger 9 procent över Tornets värdering per årsskiftet och nettovinsten beräknas bli över 600 Mkr.

Som Tornet meddelat tidigare ska bolaget successivt sälja sina tillgångar och dela ut överskottet till sina aktieägare. Dotterbolaget Malmstaden i Östergötland, med en uthyrbar area på 580.400 kvm har stått överst på listan. De tre köparna är det kommunala bolaget Hyresbostäder, ett konsortium av fyra lokala fastighetsägare, företrädda av PricewaterhouseCoopers och Keoterra. Det senare bolaget ägs gemensamt av det danska börsnoterade fastighetsbolaget Keops A/S och svenska Althén Pérez & Co, som är ett svenskt asset management bolag som förvaltar fastigheter för cirka 650 Mkr.

Det kommunala Hyresbostäder förvärvar Malmstadens bostadsfastigheter i Norrköping och konsortiet köper bostäderna i Linköping.

Resterande del av Malmstaden, utom de bägge köpcentrumfastigheterna Disponenten 2, Linköping och Johannes 21, Norrköping,köper Keoterra. I detta förvärv om 2.770 Mkr ingår 87 fastigheter om cirka 430.000 kvm. Drygt 50 procent av ytan är kommersiella lokaler. Dessutom ingår bostadsfastigheter i bland annat Duvkullen och T1-området i Linköping och områdena Hageby och Villbergen/Ektorp i Norrköping.

Keoterras förvärv finansieras delvis genom utställande av fastighetsobligationer som noteras på Köpenhamns fondbörs. Dessa har en löptid om 6 till 10 år och en effektiv ränta på mellan 8 och 10 procent.

Vad gäller Malmstadens köpcentrum ser det ut som om dessa kommer att köpas av Keops på egen hand. Det finns en avsiktsförklaring mellan Tornet och det danska bolaget som reglerar detta.

Tornets rådgivare vid transaktionen har Leimdörfer Fastighets-marknad AB och Lehman Brothers Europe Limited varit.