17 maj 2024

API växer med fonder i Europa

  • PDF

Aberdeen Property Investors Nordic (API Nordic) har ombildats till det nya bolaget Aberdeen Property Investors (API) för tillväxt på den europeiska kontinenten.

Bakgrunden till det nya bolaget är att pensionsförvaltaren Aberdeen Asset Management (AAM), med ett fondkapital om drygt 275 Mdr kr, samlade all sin fastighetsförvaltning till Norden. Detta skedde genom ett avtal från den 5 april i år då Aberdeen Asset Management sålde sina dotterbolag för kapitalförvaltning av fastigheter i UK och i Europa till brittiska Arlington Securities.

Efter denna försäljning blev API Nordic ensam kapitalförvaltare av fastigheter i koncernen. Nu har AAM beslutat att API ska verka utanför Norden. API har för närvarande kontor utanför Norden i Amsterdam och Köln, vilket innebär att Holland och Tyskland är två huvudmarknader för den europiska satsningen. Totalt finns 500 anställda i API på kontoren i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

- Fondkapitalet är internationellt och vi vill möta våra kunders önskemål om alternativa fondprodukter, säger Rickard Backlund, CEO för API.

En av de nya produkter som nu API lanserar är öppnandet av en fonder i en fond med säte i Luxemburg. Anders Åström, Head of Fund Management på API, berättar för Dagens Fastighetsaktie, att den nya fonden har möjlighet att investera i drygt 50 skilda fonder för andra fonders räkning.

I samband med den internationella satsningen har Ubbe Strihagen utsetts till ny marknadsdirektör för API. Strihagen kommer närmast från strategikonsultföretaget SMI.

Den nya fondsatsningen innebär att API får större möjligheter att utöka dagens förvaltning av fastighetstillgångar om 50 Mdr kr i Norden till högre belopp på den större europamarknaden. SF