17 maj 2024

KF Fastigheters vinst ökade till 110 Mkr

  • PDF

Kooperativa Förbundets dotterbolag KF Fastigheter bidrar positivt till koncernens resultat. Rörelseresultatet för årets första åtta månader ökade till 110 Mkr (105) och verksamheten förväntas visa ett betydande överskott även under det sista tertialet. På rullande tolv månader var rörelseresultatet 160 Mkr, justerat för jämförelsestörande poster.

Även KF Invest ger klirr i kassan för KF. Bolaget, som förvaltar KFs likviditet och bland annat investerar i räntebärande tillgångar, aktier och hedgefonder, visar ett rörelseresultat på 22 Mkr (‚17) under perioden.

I KF Fastigheters och KF Invests uppdrag ingår att förvalta, förädla och avyttra tillgångar. Det innebär att reavinster ingår som en naturlig del av KFs samlade resultat. Hittills i år består resultatet till 9 Mkr av reavinster hänförbara i sin helhet till KF Invests kapitalförvaltning.

Totalt sett redovisar Kooperativa Förbundet en resultatförbättring med 84 Mkr för årets första åtta månader. Resultatet efter finansnetto steg till ‚58 Mkr (‚142). Koncernens försäljning minskade under perioden till 18.804 Mkr (19.767). Det egna kapitalet uppgick till 4,4 Mdr kr motsvarande en synlig soliditet om 34,9 procent. Under de två senaste åren har KFs nettoskuld i relation till det egna kapitalet minskat från 0,73 till 0,45.