13 maj 2024

Vasakronan köper tre Hötorgshus

  • PDF

Det blev till slut Vasakronan som köpte tre av de fem höghusen på Hötorget. Säljaren Förenade Liv får 1.945 miljoner kr av Vasakronan, vilket motsvarar ett pris på 46.310 kr/kvm. Totalt omfattar de tre Hötorgshusen cirka 42.000 kvm varav 26.000 kvm utgör kontor och 11.000 kvm butiker och restauranger.

Säljarens rådgivare har Catella varit.

Fastigheterna, som byggdes i början av 1960-talet består av tre byggnader på vardera 18 våningar med låghus som sammanbinder höghusen. Arkitekterna var Tengbom, Markelius och Lallerstedt.

Hus 2 har successivt renoverats under 1990-talet. Största hyresgäster är Förenade Liv, Previa och Läkarhuset/Hötorgscity. Hus 3 marknadsförs under namnet Hitechbuilding och har under det senaste åren byggts om. Hus 4 renoverades 1994 i samband med att Handelsbanken Finans flyttade in. Hyresgäststrukturen är diversifierad med t.ex. en tredjedel bank- och försäkringsbolag, en tredjedel butiker och 16 procent IT-företag. Vakansgraden är mycket låg.

I en kommentar kan sägas att det är bra att Vasakronan köper dessa tre profilfastigheter. Affären har varit mycket uppmärksammad i press och TV. Även internationell press har visat sitt intresse för affären.

Vasakronan har nu tagit en ledande position genom att på kort tid köpt profilfastigheter som Kista Science Tower, Kista Entré, Lilla Bommen i Göteborg samt nu tre Hötorgshus. Det betyder att Vasakronan blir alltmer känd som stor fastighetsägare bland allmänheten. Detta tillsammans med bolagets effektiva satsning på varumärket. Dessutom är det bra att Vasakronan blir en ledande stadsutvecklare, vilket är en stor fördel för våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Vasakronan är en idealisk köpare genom sin fokusering på citynära fastigheter. De är därför den intressent som bäst har förstått värdet av de satsningar vi har gjort och som har goda förutsättningar att förvalta och vidareutveckla området. Detta kommer hyresgästerna tillgodo och vi ser själva fram emot att få Vasakronan som värd, kommenterar Förenade Livs vd Sune Lif.

- Detta är ett av de mest attraktiva kontorslägena i Stockholms innerstad, kommenterar Christer Alvemur, vice vd och chef för region Stockholm i Vasakronan.

Under de senaste månaderna har Vasakronan omstrukturerats från 15 orter till storstadsregionerna Stockholm/Uppsala, Göteborg, Malmö/Lund och Linköping.

- Genom bytesaffärer har vi fått ut ett ansenligt värde på några av våra byggrätter, kommenterar Håkan Bryngelson vd i Vasakronan. Dessutom har vi förvärvat ett antal större fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Håkan Bryngelson fortsätter:

- Totalt har vi under de senaste två månaderna omsatt cirka 12 Mdr kr i omstruktureringen av Vasakronan. Finansiellt har vi genom att först sälja fastigheter och sedan köpa fastigheter inte belastat våra investeringar mer än vad vi gör ett normalår, dvs nettoinvesteringar på cirka 2 Mdr kr.

Hötorgshus nummer 1 ägs av Stockholms Stad medan nummer 5 ägs av AMF. I takt med att grannen Sergels torg rustas upp, kommer Hötorget förstärka sin cityprofil ytterligare.