17 maj 2024

API gör stora affärer i Norge

  • PDF

Aberdeen Property Investors (API) gör succée i Norge. Den närmaste tiden räknar företaget med att medverka i fastighetsinvesteringar för totalt cirka 1,5 miljarder norska kronor (1.665 Mkr). Av denna summa kommer drygt 1 miljard att vara direkta investeringar som API gör på uppdrag av kunder. Resten, mellan 400 och 500 MNOK, kommer att vara förvärv som API gör för sin norska fonds räkning.

API:s norska fastighetsfond lanserades i juni i år med ett kapital om 400 MNOK, där merparten kom från 12 institutionella investerare men även en del från privatmarknaden. Sedan dess har investeringar på 400 MNOK från bland annat två pensionskassor tillkommit, och ytterligare 200 MNOK har tecknats till nästa stängning den 30 november. Även de befintliga placerarna har aviserat ökade investeringar i takt med att fonden växer.

Därmed kommer fonden att vara uppe i 1 miljard norska kronor, varav 750 MNOK är eget kapital. I och med detta kommer fonden automatiskt att börja köpa alla typer av fastigheter i Norge. Dock kommer tonvikten liksom hittills att ligga på centralt belägna kontorsfastigheter och på bra köpcentrumfastigheter.

Till dags dato har fonden köpt kontorsfastigheter och köpcentrum för 550 MNOK och beslutat om investeringar för ytterligare cirka 200 MNOK. Till detta kommer de planerade köpen för mellan 400 och 500 MNOK.