17 maj 2024

Danska pensionsfonder investerar indirekt för 11,4 Mdr

  • PDF

Enligt en källa kommer danska pensionsfonder göra indirekta fastighetsinvesteringar för 250 MEUR (2,28 Mdr kr) per år under de närmaste tre till fem åren. Totalt kan således dessa investeringar totalt bli så höga som 1.250 MEUR eller 11,4 Mdr kr. För detta stora investeringsprogram har Danmarks fem största pensionsfonder bildat en fastighetsklubb. De fem i klubben är PKA, Pen Sam Livforsikringsaktieselskab, Kommunernes Pensionsforsikring, PFA Invest International och Finanssektorens Pensionskasse.

Den danska fastighetsklubben kommer inte själv genomföra de indirekta investeringarna och det handlar inte om investeringar enligt modellen îfond i fondî. Samarbetet i klubben syftar istället att få ned kostnaderna för företagsbesiktningar, analyser och investmentstrategier.

Det är Henrik Kolind, från Kommunernes Pensionsforsikring, som kommer att vara klubbens ordförande under ett första år. I en kommentar till klubbens bildande säger han:

- För närvarande har de danska pensionsfonderna för stora fastighetsinvesteringar i hemlandet. Vi kommer att sprida riskerna genom att investera indirekt i europeiska fastigheter. Marknaden för sådana investeringar växer snabbt och vår samarbetsmodell ger oss flexibilitet och kraft att finna rätt investeringsobjekt. Samtidigt ger klubbsamarbetet tillgång till samlade resurser, kunskap, erfarenheter, vilket betyder reducerade kostnader. SF