17 maj 2024

Oppenheim köper Elefanten för 265 Mkr

  • PDF

Ännu en tysk fastighetsfond har hittat till Stockholm. Det är den tyska fastighetsfonden Oppenheim som köpt Fabeges (eller snarare Wihlborgs) fastighet Elefanten 17 i Stockholm city för 265 Mkr. Det ger en resultatpåverkan i Wihlborgs om 10 Mkr. Jones Lang LaSalle agerade rådgivare åt Oppenheim som tillträder fastigheten den 1 juli 2005.

Elefanten 17 ligger på Herkulesgatan 28 i stadsdelen Klara, i ett kvarter som domineras av myndigheter och departement. Fastigheten konverterades från parkeringshus till kontorshus av Drott, som själva flyttade sitt huvudkontor i lokalerna under 2002. Sedan augusti i år hyr Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) de 5.000 kvm kontorsytor som finns i fastigheten.

Katarina Wester, som ansvarat för transaktionen på Jones Lang LaSalle, ser affären som en bekräftelse på att det utländska intresset för moderna kontorsfastigheter i Stockholm är fortsatt stort.

I en kommentar till affären säger Leo Lousberg, chef för Investment Europe på Oppenheim:

- Fastigheten har ett fördelaktigt läge, en stabil hyresgäst, vilket ger en säker inkomstkälla. Förvärvet understryker vårt långsiktiga intresse och vår positiva syn på den svenska marknaden.

Oppenheim Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH ingår i Sal.Oppenheim jr & Cie KGaA och IVG Immobilien AG.
Oppenheim Special Funds förvaltar cirka 9 miljarder euro i sammanlagt 27 fonder.