17 maj 2024

Rodamco köper i Väsby för 625 Mkr

  • PDF

Rodamco Europe har köpt sitt elfte köpcentrum i Stockholms-området. Bolaget investerar 625 Mkr i Väsby Centrum, norr om Stockholm. Säljare är Doughty Hanson & Co European Real Estate, som köpte centrumet av Väsbyhem under våren 2001. Doughty Hanson sålde även Jakobsbergs Centrum till brittiska Blenheim Properties för 865 Mkr i förra veckan.

Det ser ut att vara en lyckad affär för både Rodamco och Doughty Hanson. I ett telefonsamtal med Fastighetsaktien berättar Jonas Grandér på Doughty Hanson att fondförvaltaren förädlat och byggt ut centrumet med cirka 6.000 kvm butiksyta. Bland annat har livsmedelsjättarna ICA och Coop fått nya lokaler och Konsums tidigare butik har iordningningställts för sportkedjan Stadium.

Väsby Centrum omfattar idag 40.000 kvm uthyrningsbar yta. Halva ytan är köpcentrum med omkring 60 butiker. I centrumet finns dessutom ett flertal av kommunens förvaltningar samt post, banker, apotek, systembolag och resebyrå.

- Det här är ett perfekt köpcentrum för oss och förvärvet är i linje med vår expansionsstrategi. Vi ska, som med alla våra övriga centrum, kontinuerligt utveckla och förbättra Väsby Centrum, säger Lars Johansson, vd för Rodamco Europe i Norden.

Johansson berättar att Rodamco kommer att fullfölja ett pågående projekt och därefter starta ytterligare en utbyggnad för i storleksordningen 50 till 60 Mkr för att öka butiksytan i Väsby. Direktavkastningen på centrumet beräknas till 6,9 procent på köpeskillingen.

Det är den sjunde försäljningen som Doughty Hansonís Real Estate Fund genomför sedan fonden började investera år 2000. Den här affären, där Catella Corporate Finance varit rådgivare, är förmodligen en av de bästa affärerna som fonden gjort.

Enligt Jonas Grandér genererar försäljningen en avkastning om 5,5 gånger på Doughty Hanson Real Estate Funds satsade kapital. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på eget kapital om drygt 75 procent.
Sedan starten har Doughty Hansonís Real Estate Fund haft en genomsnittlig årlig avkastning på eget kapital om 50 procent och delat ut 200 MUSD (1.352 Mkr) till sina investorer.