17 maj 2024

Wihlborgs delar ut sina Öresundsfastigheter

  • PDF

Styrelsen för Wihlborgs tänker föreslå den ordinarie bolagsstämman den 9 maj 2005 att Wihlborgs fastigheter i Öresundsregionen delas ut till aktieägarna och noteras på Stockholmsbörsens O-lista. Fastigheterna ska delas ut som aktier i ett fastighetsbolag med namnet Wihlborgs Fastigheter AB. Det betyder att nuvarande Wihlborgs, som efter utdelningen omfattar fastigheterna i Stockholmsregionen, kommer att döpas om.

Genom utdelningen, som föreslås ske utöver kontant vinstutdelning, skapas två geografiskt fokuserade fastighetsbolag med tydlig strategi och inriktning mot kommersiella fastigheter i Stockholms- respektive Öresundsregionen. Avsikten är att de bägge bolagen ska drivas som självständiga enheter från och med den 1 januari 2005.

Det nya Wihlborgs i kommer att äga cirka 190 fastigheter i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Marknadsvärdet för dessa fastigheter uppskattas till cirka 7 Mdr kr och hyresvärdet är cirka 770 Mkr.

Till vd för bolaget har Anders Jarl utsetts. Han är idag chef för Projekt och Utveckling i Wihlborgs Öresund. Övriga ledande befattningshavare blir Christer Johansson, finans- och ekonomichef (idag administrativ chef i Wihlborgs) och Thomas Bråhagen, fastighetschef (idag fastighetschef Wihlborgs Öresund).

Rådgivare i samband med den föreslagna utdelningen har Hagströmer & Qviberg Fondkommission och Catella Corporate Finance varit.

Efter utdelningen kommer Wihlborgs fastighetsbestånd i Stockholmsregionen att bestå av cirka 310 fastigheter med ett bedömt marknadsvärde om cirka 30 Mdr kr och ett hyresvärde om cirka 3,1 Mdr kr.