20 september 2018
onsdag, 16 augusti 2017 17:50

Stockholm, kulturen och livet mellan husen

Skrivet av 
alt
I panelsamtalen deltog bland annat från vänster: PG Sabel, vd för Stena Fastigheter, Anette Mattsson vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen, Chris Heister, landshövding för Stockholms län, Magdalena Bosson, kommundirektör i Huddinge och Maria Lantz, rektor för Konstfack.

 

alt

Ett hundratal från fastighetsbranschen lyssnade på panelsamtalen i Tessinska palatset.

 

alt

Flertalet stannade kvar och såg filmen Citizen Schein i Tessinska palatsets trädgård.

 

alt

I slutet av november under förra året hade den franske multikonstnären Julien Nonnon flera svenska ljusstarka utställningar med titeln "Safari Urbain Sthlm" som bland annat var en serie stora porträttbilder på djur.

 

alt

Här har Julien Nonnon projicerat en hjort i kavaj på en husvägg.

 

alt

Kvällen avslutades med en visning av filmen Citizen Schein. Det är en sevärd film som jag gärna ser en andra gång.

 

Under tisdagskvällen var det stor samling med fastighetsfolk då landshövding Chris Heister bjöd in till ett panelsamtal om hur kultur kan bidra till att skapa goda och attraktiva livsmiljöer och en hållbar stad. Kvällen avslutas med utomhusbio i Tessinska palatsets trädgård då filmen Citizen Schein visades.

 

Ett hundratal från fastighetsbranschen hade kommit till Tessinska palatset. Bland dem som jag hann växla några ord med var Henrik Saxborn, vd för Castellum, Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, Johan Skoglund, vd för JM, Ulla Bergström, kontorschef på White arkitekter, Annica Carlsson, vd för Equator Stockholm och Inga Varg, vd för Varg arkitekter.

 

Samtalen leddes av Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen och Geska Helena Brečević, projektledare för Smart Kreativ Stad.

 

Smart Kreativ Stad är ett projekt med fokus på rörlig bild, digitala media, innovation och stadsutveckling i Stockholm. Projektet drivs av Filmregion Stockholm Mälardalen i samarbete med medlemmar och partners inom ett brett spektrum av branscher.

 

Smart Kreativ Stad har genomfört flera pilotstudier, bland annat i Fisksätra och Hagalund. I slutet av november under förra året hade den franske multikonstnären Julien Nonnon flera svenska ljusstarka utställningar med titeln "Safari Urbain Sthlm" som var en serie stora porträttbilder på djur, ledigt och elegant modeklädda som projicerades på fasader och byggnader. Tanken bakom "Safari Urbain Sthlm" var att ge Stockholms invånare, turister och världen möjligheten att upptäcka klassiska och moderna landmärken och framförallt dolda platser i huvudstaden i ett helt nytt ljus. 

 

Chris Heister, som nu slutar som landshövding den 31 augusti, framhöll att det byggs mycket i hela länet och att förtätningen av Stockholm är stark, men samtidigt behövs det platser där människor kan mötas och förutsättningar som underlättar för en hållbar, social och miljömässig livsstil. Heister, som nu lämnar posten som landshövding efter en mandatperiod om sex år, har gjort ett utmärkt jobb, särskilt då det gäller Länsstyrelsens arbete för bostadsbyggandet i Stockholm.

 

Kvällen avslutades med en visning av filmen Citizen Schein. Det är en sevärd film som jag gärna ser en andra gång. Flera personer som finns i filmen har jag träffat och därför mindes jag episoder i mitt liv under 70- och 80-talen.

 

Filmen, som har gjorts av Maud Nycander, Jannike Åhlund och Kersti Grunditz Brennan, är ett säkert porträtt om Harry Schein vars liv pendlade mellan en osannolik framgångssaga och ett ödesdrama. Schein var 60- och 70-talens superkändis, bästis med Ingmar Bergman och Olof Palme och gift med filmstjärnan Ingrid Thulin.

 

Det var en uppfriskande kväll på Tessinska palatset och det är bara att önska Smart Kreativ Stad fortsatta framgångar med sina pilotstudier så att anonyma ytor i Stockholm kan väckas till nytt liv. SF