18 april 2024
måndag, 13 augusti 2012 17:07

Positiva värdeförändringar för Jernhusen

Skrivet av 
alt
Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

 

Tack vare färdigställda fastigheter ökade Jernhusens fastighetsintäkterna med 7 procent till 579 Mkr under årets första sex månader. Samtidigt föll rörelseresultatet med 16 Mkr till 208 Mkr till följd av ökade satsningar på nya affärer. Nettouthyrningen uppgick till -22 Mkr (4), medan resultatet efter skatt förbättrades till 302 Mkr (116), främst tack vare värdeförändringar i fastigheter om 257 Mkr (19).


Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 11 520 Mkr, en ökning med 691 Mkr, vilket förklaras av investeringar och projektresultat.


– Investeringstakten intensifieras ytterligare och fler projekt har satts igång. Moderniseringen av Stockholm Centralstation samt arbetet med att planera nya Station Stockholm City för Citybanans pendeltåg har gått in i ett intensivt skede.  I juli förvärvades mark i Boxholm för en ny underhållsdepå. I den nya depån ska underhållet av Östgötatrafikens pendeltåg tas omhand. I Årsta Kombiterminal har en omfattande investering startats för att skapa ett modernt logistikcenter med lagerbyggnader och kranterminal, säger vd Kerstin Gillsbro.


Den 3 juli frånträdde Jernhusen Kungsbrohuset i centrala Stockholm. Avyttringen är en del i Jernhusens strategi att utveckla mark och fastigheter i stationsområden som sedan säljs för att generera värden att investera i nya projekt


– Det känns om att det finns en större optimism i hela sektorn, och många ser fram emot vad höstens infrastrukturproposition kan ge i form av ökade satsningar på järnväg och annan transportinfrastruktur, avslutar Kerstin Gillsbro.