18 april 2024
söndag, 02 december 2012 18:51

Fastigo: Utbildningsanställningar är bra

Skrivet av 
alt
Mona Finnström, vd Fastigo.

 

Regeringens utredare Claes Stråth har lämnat över betänkandet Utbildningsanställning (SOU 2012:80) till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation, ser positivt på kopplingen till Komvux och tror att den nya anställningsformen kommer gynna flertalet av Fastigos medlemmar.

 

– Vi tror att utbildningsanställning är en bra form av anställning för att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Inte minst för ungdomar som har hoppat av gymnasiet eller valt fel utbildning, säger Mona Finnström, vd på Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation, Fastigo.

 

– Det är glädjande att utredaren har lyssnat på oss remissinstanser när det gäller benämningen utbildningsanställningar. Det finns nog med varianter på lärlingsanställningar. Nu blir skillnaden tydlig, enligt Mona Finnström.

 

För att stimulera företag att använda utbildningsanställning och kompensera arbetsgivaren för utbildningsåtagandet föreslår utredningen också ett ekonomiskt incitament till arbetsgivaren. Arbetsgivaren får 30 000 kronor per år i statsbidrag för varje utbildningsanställd, vilket liknar det stöd som lämnas för annat arbetsplatsförlagt lärande. Stödet inkluderar ersättning för handledarkostnader.

 

– Det som inte berörs i utredningen är frågan om lön, men där förutsätter vi att det är frågan om en form av ungdomslön och vi kommer att ta upp frågan med våra fackliga motparter, säger Mona Finnström.