24 april 2024
tisdag, 04 december 2012 20:13

Dämpad konjunktur i Göteborgsregionen

Skrivet av 
alt
Henrik Einarsson, chef för analys och strategi på Business Region Göteborg.

 

Den pågående europeiska lågkonjunkturen börjar nu märkas i Göteborgsregionen. Företagen rapporterar om lägre efterfrågan och ser inte någon märkbar förbättring den närmsta tiden. Det framgår av Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport.

 

Rapporten visar också på att det finns stora variationer mellan branscherna. Tillverkningsindustrin har det tuffast, med vikande orderingång både inom och utom landet. För kemi- maskin- och framförallt transportmedelsindustrin råder lågkonjunktur. Utanför tillverkningsindustrin är det främst sällanköpshandeln som är pessimistiska.

 

Däremot klarar sig byggindustrin förhållandevis bra och allt tyder på att bostadsbyggandet under året når upp till förra årets nivå. En viss nedgång förutspås under första halvan av 2013.

 

Trots försämrat konjunkturläge har Göteborgsregionen bättre utgångsläge än övriga landet. Under tredje kvartalet 2012 ökade antalet sysselsatta i hela landet med 30.000 – och nästan hälften av ökningen har skett i Göteborgsregionen.

 

– Arbetsmarknaden, bostadsbyggandet och fastighetspriserna – alla tre uppvisar positiva siffror. Sammantaget pekar det på att Göteborgsregionen är starkt rustad och att den privata konsumtionen delvis kan motverka nedgången, säger Henrik Einarsson, chef för analys och strategi på Business Region Göteborg