21 maj 2024
söndag, 12 maj 2013 13:18

God tillväxt i Eurocommercial

Skrivet av 
alt

Martin Bjöörn, fastighetschef för Eurocommercial

Sverige. Foto: Cato Lein.

 

Förvärvet av Eurostop i Halmstad och franska Les Grands Hommes i Bordeaux, men även öppningen av I Gigli retail park i italienska Florens och försäljningen av Burlöv Center i Malmö bidrog till att Eurocommercial Properties N.V.kunde redovisa en sexprocentig hyresökning till 128,1 MEUR (cirka 1,1 Mdr kr) under niomånadersperioden fram till den 31 mars. För jämförbara ytor var ökningen 2,5 procent, med bolagets franska innehav i topp med 3,9 procent, följt av de italienska med 2,8 procent och 0,1 procent i Sverige. Direktinvesteringsresultatet steg med 1,2 procent till 60,6 MEUR (519,7 Mkr), motsvarande 1,47 euro per ägarandel.

 

Trots dystra ekonomiska prognoser är efterfrågan på bra butiksytor goda, både från handlare och investerare. Vid nyuthyrningarna har hyresökningen i vissa fall varit 36 procent och i I Gigli cirka 29 procent och i Bergvik, Karlstad, var snittökningen 20 procent.

 

Under perioden tecknade Eurocommercial avtal om förvärv av det franska köpcentrumet Val Thooiry, beläget nära gränsen till Schweiz, för 111,5 MEUR. Vidare fortsatte förberedelserna för en renovering av I Protali i Modena, Italien. Dessutom avtalades det med nya hyresgäster i ytor som konkursade elektronikkedjan Expert lämnade. Dels tecknades ett tioårigt avtal med Clas Ohlson i Grand Samarkand i Växjö, dels med en större svensk butikskedja i Moraberg, Södertälje.

 

I Eurocommercials balansräkning värderades fastigheterna till 2 549 MEUR (2 558 vid halvårsskiftet 2012), medan fastigheter under utveckling värderades till cirka 13 MEUR (-). Köpcentrum i Frankrike respektive svarade för vardera 38 procent av portföljen, medan svenska köpcentrum utgjorde 24 procent. LE