Skriv ut denna sida
måndag, 13 maj 2013 14:23

Granen blir ny ägare till Systembolagsbutiker

Skrivet av 
alt
Per Arwidsson, styrelseordförande och huvudägare i Granen. Foto: Cato Lein

 

alt

Mounir Tajiou, vd Granen.

 

alt

Gunilla Högbom är affärsområdeschef för Förvaltning på Granen.

 

Granen förvärvar 74 handelsfastigheter från norska Nordisk Areal I AS. Fastigheterna finns belägna i centrala lägen på 71 orter runt om i landet och har en total yta om närmare 90 000 kvm. Hyresgästerna utgörs till drygt 70 procent av statliga och kommunala verksamheter med Systembolaget som enskilt största aktör. Förvärvet ska ses som ett led i Granens planerade expansion. Köpeskillingen är inte publik men har av flera skattas till cirka 800 Mkr

 

– Efter aktuellt förvärv uppgår Granens fastighetsinnehav till drygt en 1 miljard kronor, varav den nu köpta portföljen utgör en klar majoritet. Trots det utnyttjar vi endast en mindre del av vår finansiella förvärvskapacitet. Affären ska ses som ett led i en planerad expansion där vår ambition  är att trefaldiga fastighetsinnehavet de kommande åren, säger Mounir Tajiou, vd Granen.

 

De förvärvade fastigheterna, som tillträds omgående, är centralt belägna på respektive ort i bland annat Karlstad, Strängnäs, Visby, Lund, Motala och Ljusdal. Systembolaget är största hyresgäst och har moderna lokaler i 68 av fastigheterna vilket skapar attraktiva handelsplatser.

 

– Den nu förvärvade portföljen, där flera fastigheter har utvecklingspotential och vissa vakanser, representerar väl den typ av objekt vi söker och ser fram mot att finna fler affärer där det finns inslag av förädlingspotential, fortsätter Mounir Tajiou, vd Granen.

 

Granens rådgivare har varit Newsec samt Linklaters Advokatbyrå.

 

I en kommentar kan sägas att troligt är att Granen har undersökt portföljen med fastigheter som hyrs av Systembolaget, särskilt noggrant. I augusti 2012 anställde Granen Gunilla Högbom, som överraskande slutade som vd för Locum. Högbom var direktör för Systembolagets Fastigheter under perioden 2000-2007. Systembolaget hade under år 2007 ett stort bestånd om 102 butiksfastigheter till försäljning. Detta bestånd med 140 kommersiella avtal och 60 bostadsavtal om drygt 117 000 kvm, spridda över hela landet, förvärvade den norska fastighetsfonden Nordisk Areal I AS i december 2007 för cirka 950 Mkr, motsvarande en direktavkastning om cirka 7 procent.

 

Aktien i onoterade Nordisk Areal I AS, som kan handlas via Netfonds Bulletin Board, har inte riktigt repat sig sedan Lehman-kraschen 2008, med en kurs om 125 NOK strax före Lehman, vilken har fallit till under 80 NOK.

 

Nordisk Areal I AS, som förvaltas av Newsec Asset Management A/S med vd Asle Løvstad, hade i september 2012 ett samlat marknadsvärde om 2 miljarder NOK. SF
 

Senaste från Redaktionen