4 maj 2024
fredag, 21 februari 2014 00:30

Bostadskrisen och Nybyggarkommissionen

Skrivet av 
alt

Ledamöterna i Nybyggarkommissionen: Göran Persson, Agneta Dreber och Olle Wästberg.

 

Idag presenterade Nybyggarkommissionen rapporten “En bostadspolitisk agenda för Sverige – 63 förslag för ökat byggande” vid ett seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm. Vid seminariet närvarade rapportens författare Göran Persson, Agneta Dreber och Olle Wästberg även bostadsminister Stefan Attefall och Veronica Palm, ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna.

 

Rapporten lämnar 63 förslag för att lösa bostadskrisen i Sveriges största städer.

 

I rapporten sägs att vi inte har en bostadsbubbla utan en bostadsmur. Men menar rapportens författare att skuldkvoten som nu är 125 procent för bostadslån speglar en utveckling där den svenska bostadsförsörjningen gått från stat och kommun till hushållen, vilket tillspetsat inneburit att bostadssektorn på kort tid har gått från att 30 Mdr kr årligen till att istället bidra med samma summa.

 

Nybyggarkommissionen vill införa:
1. Högre fastighetsavgift och förändrade ränteavdrag, högre bostadsbidrag, sänkt reavinstskatt, slopad uppskovsränta och höjt tak för uppskov.
2. Avskaffat bolånetaket, ett införande av amortering för bolån.
3. Taket för ränteavdrag ska sänkas från dagens 100 000 kr/person till 75 000 kr/person.
4. Statens bör satsa mer på infrastruktur som skapar fler bostäder på platser där dessa bostäder behövs.
5. Kommunerna bör planlägga mer mark i attraktiva områden.
6. Konkurrensutsätt byggindustrin.
7. Gemensamma byggregler för Norden och Baltikum.
8. Nya regler för byggnadsarbetarrollen som går ut på en byggnadsarbeatre fårfler behörigheter.
9. Sänk planriskerna som tvingar byggherrarna till att binda kapital alltför länge.
10. Modernisera bullerreglerna.
11. Uppdatera parkeringsnormerna.

 

I en kommentar kan sägas l’être en soi, l’être pour soui, l’être autrie (varat-i-sig, var-för sig, varat för andra). Utan att diskutera Sartre (den enda som nekat nobelprispengar) kan det vara svårt att hålla sig till sanningen. Det sägas att vara politiker är tala lögnens språk. Att vara byggherre är att tjäna pengar eller ha ett avkastningsmål. Så är det. Sedan gäller det att skapa villkor.

 

Klart är att det finns en del byggherrar som är till för sina aktieägare och som naturligtvis då bygger bostäder på kajkanten. Att bygga bostäder handlar om pengar. De byggherrar som har attraktiva byggrätter kan inte bygga hyresrätter där det ger för låg avkastning eller kommer pengarna tillbaka för långsamt till aktieägarna.

 

Till slut orkar inte banksystemet med en stigande bostadsutlåning, ett digitalt bekymmer och snart kommer allt fler digitala lånekrascher från USA.

 

Synd var bara att i Debatt, SVT 1, att Peter Wågström, vd NCC, inte fick utveckla orsakerna till varför NCC bygger bostäder i Tyskland på 2 år istället för Sveriges 10 år. Wågström säger i ett pressmeddelande:  

 

– Förändringarna måste ske snabbt och därför är det bra att Nybyggarkommissionens förslag är så konkreta att de kan genomföras av en nyvald riksdag. För oss är det också viktigt att det kan ske under så stor politisk enighet som möjligt. Byggande är en långsiktig verksamhet och regelverk behöver sträcka sig mycket längre än under en mandatperiod.

 

Intressant är om de svenska bostadspriserna i Stockholm fortsätter att stiga. Jag tror inte det. Det gäller att vara försiktig. Redan för 2 år sedan började till exempel JM söka allt fler markanvisningar för hyresrättsproduktion i Stockholm. Något som Exploateringskontoret i Stockholm inte gjorde vågen för. Men det gäller att gardera sig när bankerna tvingas dra ned på utlåningsvolymen, vilket de en dag tvingas till. Då sjunker eller stabilseras priset på bostäder i våra storstadsområden och företagsutlåningen kan åter öka från en ganska låg nivå. SF