4 maj 2024
tisdag, 25 februari 2014 19:23

Samtal om internet och framtidens handelsplatser

Skrivet av 
alt

– Om utmaningen för detaljhandeln framöver handlar om att överhuvudtaget få konsumenten att resa sig ur soffhörnet, Lars Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco i Norden.

 

alt

– Vi ser att vår bransch står inför stora utmaningar men också möjligheter, det är detta samtal vi vill föra, säger Bernt Olof Gustavsson, vd på KF Fastigheter.

 

KF Fastigheter har samlat representanter för några av de största fastighetsägarna i Sverige till ett rundabordssamtal. Skälet till samtalen var att diskutera handelns hetaste fråga: Digitaliseringens konsekvenser för framtidens handelsplatser.

 

– Vi ser att vår bransch står inför stora utmaningar men också möjligheter, det är detta samtal vi vill föra, säger Bernt Olof Gustavsson, vd på KF Fastigheter.

 

Unibail Rodamco, Steen och Ström, Atrium Ljungberg, Inter IKEA Centre Group och Vasakronan var alla representerade liksom branschföreningen NCSC, den nya detaljhandeln i form av Blocket samt arkitektsidan med Ekberg & Partners.

 

Inledningsvis handlade diskussionen om den snabba strukturomvandling som handeln går igenom just nu. Diskussionen rörde sig kring en känsla av att utvecklingen går i exponentiell takt. Samtidigt som framtiden är oklar och framtidens affärsmodeller är långt ifrån givna. Det leder till att många detaljister och fastighetsägare förhåller sig avvaktande.

 

– Det går snabbt, allt rör sig just nu, men i fastighetsbranschen arbetar vi med långsiktiga perspektiv. En fastighet ska stå i femtio år och därför vågar vi inte dra igång med nya affärsmodeller, säger Jesper Örtengren från Vasakronan.

 

– Det är ungefär som att stå vid sidan av en vårflod, man vet att det händer en massa saker och att det rör sig, men inte vilken väg det ska ta, säger Wilner Anderson, vd på Steen och Ström. Han menar att många fastighetsägare nu avvaktar i väntan på att detaljisterna ska förändra sina affärsmodeller.


Carl-Johan Jönsson concept development manager på Inter IKEA Centre Group var inne på ett annat spår. Han menade att det inte råder någon tvekan om att det sedan tio år tillbaka är konsumenten som leder utvecklingen framåt.

 

– Det är ett genomgripande skifte och konsumenterna kommer att fortsätta att trycka på. Många detaljister har ännu inte hakat på multikanalspåret, det blir tufft för dem som ännu inte har hakat på att hämta upp det nu, säger han.

 

Att detaljhandeln digitaliseras och allt fler butikskedjor implementerar multikanalerbjudanden är något som kommer att påverka fastighetsägarnas affärer är något alla är överens om. På Unibail Rodamco finns en klar strategi att sälja små enheter och behålla de stora.

 

– Om utmaningen för detaljhandeln framöver handlar om att överhuvudtaget få konsumenten att resa sig ur soffhörnet, trots att de har möjlighet att göra alla sina inköp därifrån, så kräver det mycket mer av handelsplatserna däribland en viss kritisk massa i from av ytstorlek och trafik, säger Lars Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco i Norden.

 

I Unibail Rodamcos strategi ingår också att se över hyresgästmixen. Branscher som är hårt utsatta för den ökande konkurrens som digitaliseringen innebär kanske inte behöver så stor fysisk närvaro i köpcentrum. Så har till exempel nyinvigda Täby centrum trots sin storlek satsat på nischade och ytmässigt mindre elektronikaktörer som Apple och Fokus ljud och bild istället de traditionella elektronikkedjorna.

 

– Samtidigt tror vi på att e-handeln effektivt kan driva försäljningen i butik, men det gäller att satsa på branscher med produkter som inte är rakt av jämförbara, som böcker och hemelektronik, säger Tollemark

Samtalet var en del av reasearchen inför KF Fastigheters rapport: Utblick 2014. Rapporten kommer att presenteras i början på april.