29 april 2024
måndag, 03 mars 2014 21:26

Scandic ser god utveckling framöver

Skrivet av 
alt

Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic.

 

En något svagare nordisk hotellmarknad och avslutade samarbeten med Online Travel Agencies medförde att Scandics RevPAR för 2013 minskade med 3,2 procent för jämförbara hotell. Rörelsens intäkter föll till 913 MEUR (926) medan rörelseresultatet minskade till 21 MEUR (32), motsvarande en marginal om 2,3 procent (3,5).

 

Under 2013 öppnade Scandic tre (sex) hotell belägna i Malmö, Kristianstad och Visby. Öppningskostnader uppgick till 2,1 MEUR (7,1). Jämförelsestörande poster om -10,6 MEUR (-2,7) inkluderade utvecklingskostnader för den nya hotellkedjan HTL, avvecklingskostnader för lämnade hotell samt omstruktureringskostnader.

 

Scandics satsning på möten, mat & dryck och den nya hotellkedjan breddar och förstärker koncernens kunderbjudande. I januari i år meddelade Scandic att kedjan får nordisk ensamrätt till Jamie Olivers hyllade restaurangkedja, Jamie’s Italian. Den första restaurangen öppnar på Scandic Anglais i Stockholm senhösten 2014.

 

Men en viktigare strategisk händelse var förvärvet av Rica Hotels som meddelades den 11 februari 2014. Genom förvärvet kan Scandics hotellgästerna välja mellan nästan 230 hotell i hela Norden.

 

– Jag ser fram emot att fortsätta och accelerera den resa som Scandic påbörjat och min fokus som vd och koncernchef är att säkerställa att de strategiska satsningarna genererar goda finansiella resultat. Under de senaste månaderna har vi sett tydliga tecken på god utveckling i alla våra fyra hemmamarknader. Bokningsläget inför 2014 för mötes-, affärs- och fritidssegmenten visar en klart positiv trend, säger Frank Fiskers.