20 april 2024
tisdag, 11 mars 2014 19:45

Catella: Toppen nådd?

Skrivet av 
alt
Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

Catellas kreditbarometer CREDI för mars 2014 visar att huvudindexet sjönk med 1,6 enheter till 67,7. Trots nedgången visar huvudindexets nivå, klart över jämviktstalet 50, fortfarande på ett starkt nuläge och en positiv trend för låntagarna på den svenska fastighetsmarknaden.

 

Sedan årsskiftet har tillgången till fastighetsfinansiering överlag fortsatt att förbättras och kreditmarginalerna fortsatt att krympa. De affärer som genomfördes under 2013 och hittills under 2014 visar tydligt att belånade investerare har blivit mer aktiva som köpare inom segmentet affärer över 100 MEUR.

 

– Med ett nulägesindex i topp samtidigt som förväntningsindexet faller förväntar vi oss att marknadssentimentet kommer att röra sig i sidled under de närmaste månaderna, samtidigt som det kommer att ligga kvar på en nivå där det utgör ett tydligt stöd för såväl likviditet som riskaptit, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

Den genomsnittliga belåningsgraden för börsnoterade fastighetsbolag ökade med 1,2 procentenheter till 56,2 procent under fjärde kvartalet 2013, samtidigt som genomsnittsräntan sjönk med 0,2 procentenheter till 3,8 procent.

 

– Krympande kreditmarginaler och räntor driver just nu såväl intjäning som investeringsaktivitet för belånade investerare, säger Niclas Forsman, analytiker på Catella.